current views are: 1

4 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση14:50

Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση- Αγώνας δρόμου για το PSI

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα επισφραγήσει την απομείωση  του χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Δημοσίευση 14:50’
αρθρο-newpost

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα επισφραγήσει την απομείωση  του χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα επισφραγήσει την απομείωση  του χρέους κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ.  Έως την Πέμπτη θα έχουν κριθεί όλα καθώς τότε λήγει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, με ανακοίνωσή του σήμερα, χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους ως σημαντικό βήμα για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, στέλνοντας μήνυμα στους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των τίτλων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βρίσκεται σε πυρετώδεις ρυθμούς ώστε να προλάβει να εκδόσει δεκάδες αποφάσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί στους δανειστές, οι οποίοι, όπως φάνηκε και στην συνεδρίαση του Eurogroup, επιμένουν να γίνουν πράξη, ακόμη και οι λεπτομέρειες.

Σε δεύτερο χρόνο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, των εφημεριών των γιατρών, αλλά και του επιδόματος ανεργίας, προκειμένου μέχρι τις 14 Μαρτίου και, αφού ολοκληρωθεί το PSI, να εκταμιευθεί η πρώτη δόση που θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 14,5 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει στις 20 Μαρτίου.

Συν τοις άλλοις, οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας μας, όσοι δηλαδή επέλεγαν τα προηγούμενα έτη να ικανοποιούν τις δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα, καλούνται πλέον (βάσει της συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης, Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και των ΕΕ /ΔΝΤ) να παραιτηθούν του 53% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους και να ανταλλάξουν τις εναπομένουσες αξίες με νέα ομόλογα (ελληνικά και του EFSF).

Το IIF τόνισε σήμερα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξυπηρέτηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βοηθήσει τη χώρα να δρομολογήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη.

Μια τέτοια εξέλιξη, καταλήγει η ανακοίνωση, αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη και την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, απαραίτητης για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.



σχετικα αρθρα