Ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και μετά τις εκλογές άφησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τη πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. «Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπάρχει ισορροπία στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «ο πολίτης θα μας πει πως θέλει να κυβερνηθεί η χώρα».

«Ο ελληνικός λαός θα κρίνει τελικά την κυβέρνηση που θέλει», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε «από τα αποτελέσματα των εκλογών θα κριθεί η επόμενη ημέρα». 

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως «υπάρχουν κόμματα που έχουν μία συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα και επιθυμούν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ενώ κάποιες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν μια χώρα στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα».

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «όπως ο κ. Σαμαράς ελπίζει σε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ο ίδιος στόχος υπάρχει και από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ», το οποίο όπως είπε ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει στις εκλογές με νέο πρόεδρο και νέα πολιτική πλατφόρμα.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «γνωρίζει πολύ καλά τα δημοσκοπικά αποτελέσμα αλλά την κυβέρνηση της χώρα θα την κρίνει ο ελληνικός λαός και όχι οι δημοσκοπήσεις».

«Από το 2009 έχουν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 70 δισ. ευρώ και από αυτά μόνο 16 δισ. έχουν φύγει με εμβάσματα στο
εξωτερικό, ενώ πολλά δισεκατομμύρια βρίσκονται στα σπίτια, στα στρώματα ή στα σεντούκια», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι υπήρξαν δηλώσεις πολιτικών που τρομοκράτησαν τους πολίτες με εικόνες κρίσης, ενώ τόνισε πως αν δεν αλλάξει η οικονομική ψυχολογία δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά μας. Καταλόγισε ευθύνες σε όλα τα κόμματα για την κρίση, ενώ σημείωσε πως ακόμη και σήμερα που βιώνουμε αυτή την «εθνική περιπέτεια, Βλέπουμε να θεριεύει ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η εύκολη».

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, είπε ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους δεν μπορεί μόνος του να εισπράξει όλες τις οφειλές. Τόνισε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα σταδιακά, καθώς, όπως σημείωσε, έχουμε να αντιπαλέψουμε μια κατάσταση δεκαετιών. «Είμαστε μια κοινωνία γεμάτη εξαιρεσεις .Σε αυτό πρέπει να βάλουμε τάξη. Πρέπει να συμπράττουν και πολίτες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Για τη μείωση μισθών είπε ότι θα βοηθήσει στον περιορισμό της ανεργίας. Σημείωσε ότι στους νέους μέχρι 24 η ανεργία έχει φτάσει το 50% και πρέπει κάτι να γίνει για να μπουν τα νέα παιδιά στην αγορά εργασίας. Για τους μισθούς του δημοσίου ανέφερε ότι αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 120%, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην οικονομία, ενώ επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της χώρας είναι για μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε »βαρύ, αλλά δίκαιο μέτρο το τέλος ακινήτων», σημειώνοντας ότι αν σωθεί η χώρα θα σωθεί και η αξία των ακινήτων.

Σημείωσε πάντως ότι έχει δώσει πολλές φορές την εντολή να μην κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν για λόγους ανάγκης, ενώ επανέλαβε ότι οι πολίτες σε ποσοστό 82% συμμορφώθηκαν στην καταβολή του.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα. Είπε ότι η μείωση των μισθών θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, ενώ τόνισε ότι σημεία ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας θα φανούν με την επίλυση του θέματος των τραπεζών και την παροχή ρευστότητας. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι δεν στοχεύει η κυβέρνηση στην κρατικοποίηση των τραπεζών.

Ανέφερε, τέλος, πως η χώρα οδηγήθηκε σε ήττα και πρέπει να απελευθερωθεί δημοσιονομικά, σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να μετάσχουν σε αυτή τη προσπάθεια. Προέβλεψε, πάντως, αρνητικό πληθωρισμό, είπε ότι υπάρχει ακόμη ασύλληπτη φορολογική ύλη και σημείωσε ότι, παρά τα μέτρα, παραμένει, σε περίοδο συνεχούς ύφεσης, μεγάλο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.  


Σχετικά Θέματα: