current views are: 1

5 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση09:09

Θέμα ημερών οι αποφάσεις για τους διαγραφέντες της Νέας Δημοκρατίας

Με το διάλογο για τις εκλογές, το χρόνο και τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν ως εκεί, να έχει φουντώσει για τα καλά, ξεκαθαρίζει σταδιακά και το τοπίο με τους διαγραφέντες της ΝΔ. Μέσα στην εβδομάδα –όπως τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από την Συγγρού– αναμένεται να επιστρέψουν στις κοινοβουλευτικές τάξεις του κόμματος όσοι ανέκρουσαν πρύμναν μετά την καταψήφιση επί της αρχής τής νέας δανειακής σύμβασης. 

Δημοσίευση 09:09’
αρθρο-newpost

Με το διάλογο για τις εκλογές, το χρόνο και τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν ως εκεί, να έχει φουντώσει για τα καλά, ξεκαθαρίζει σταδιακά και το τοπίο με τους διαγραφέντες της ΝΔ. Μέσα στην εβδομάδα –όπως τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από την Συγγρού– αναμένεται να επιστρέψουν στις κοινοβουλευτικές τάξεις του κόμματος όσοι ανέκρουσαν πρύμναν μετά την καταψήφιση επί της αρχής τής νέας δανειακής σύμβασης. 

Με το διάλογο για τις εκλογές, το χρόνο και τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν ως εκεί, να έχει φουντώσει για τα καλά, ξεκαθαρίζει σταδιακά και το τοπίο με τους διαγραφέντες της ΝΔ. Μέσα στην εβδομάδα –όπως τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από την Συγγρού– αναμένεται να επιστρέψουν στις κοινοβουλευτικές τάξεις του κόμματος όσοι ανέκρουσαν πρύμναν μετά την καταψήφιση επί της αρχής τής νέας δανειακής σύμβασης.  Η πόρτα έχει ανοίξει για τους πέντε βουλευτές –Μ. Κεφαλογιάννη, Αλ. Δερμετζόπουλο, Ζ. Τζηκαλάγια, Αν. Καριπίδη και Θ. Λεονταρίδη– οι οποίοι διαφοροποίησαν την αρχική τους στάση, υπερψηφίζοντας τους εφαρμοστικούς. Για τους 16 εναπομείναντες –εκτός φυσικά του… 17ου Π. Καμμένου ο οποίος έχει από καιρού διαχωρίσει τη θέση του- ο Α. Σαμαράς φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του, ανάλογα με το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το «γαλάζιο» αρχηγείο, για 3-4 εξ’ αυτών, υπερτερούν οι σκέψεις επανένταξής τους στις κομματικές λίστες. Δείχνει ωστόσο να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Πρόκειται για τους κ. Μαρ. Τζήμα, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κ. Παπασιώζο και Κ. Γκιουλέκα. Οι τέσσερις φέρονται να έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους απέναντι στην ηγεσία του κόμματος, αποσαφηνίζοντας ότι θεωρούν εαυτούς εντός ΝΔ. Από την πλευρά της, η Συγγρού προσβλέπει στη βοήθειά τους εν όψει εκλογών. 

Εξάλλου, όπως έχει εκμυστηρευτεί σε στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς, η στάση κάποιων εξ’ αυτών –αν και πολιτικά αιτιολογημένη- είτε τον εξέπληξε, είτε τον δυσαρέστησε. Επί παραδείγματι, έκπληξη αποτέλεσε η επιλογή της κ. Βόζεμπεργκ αλλά και του κ. Γκιουλέκα να καταψηφίσουν ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ βλέπει με συμπάθεια την περίπτωση του κ. Τζήμα που, σημειωτέον, έσπευσε την επομένη κιόλας της διαγραφής του να αποσαφηνίσει με γραπτή του ανακοίνωση ότι δε μετέχει σε κανενός είδους κίνημα και παραμένει συστρατευμένος με την ΝΔ. 

Για τους υπόλοιπους, τα πράγματα είναι αρκετά καθαρά πλέον καθώς τόσο η αρχική τους στάση όσο και η συμπεριφορά τους στη συνέχεια, άφησαν πολύ λίγα περιθώρια στην κομματική ηγεσία για εναλλακτικές κινήσεις. Ειδικότερα μάλιστα όταν, απέναντι σε μια δεδομένη απόφαση, οι διαγραφέντες επέλεξαν να διαπραγματευτούν, ουσιαστικά τεντώνοντας κι άλλο το σκοινί. 

Ειδικές περιπτώσεις αποτελούν οι κ. Μαρκόπουλος και Βλάχος. Ο δεύτερος διότι θεωρείται ότι επιχείρησε να αναγκάσει με λεονταρισμούς την κομματική ηγεσία σε υποχώρηση, αγνοώντας ακόμη και τις συστάσεις Καραμανλή, με τον οποίον ανέκαθεν διατηρούσε πολύ καλή σχέση. 

Ο πρώτος καθώς, πέραν του γεγονότος ότι οι σχέσεις του με τον Α. Σαμαρά είχαν διαρραγεί τους τελευταίους μήνες –καίτοι επρόκειτο για τον πρώτο και φανατικότερο υποστηρικτή του Προέδρου της ΝΔ στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες του 2009- του αποδίδεται και η ευθύνη επηρεασμού των υπολοίπων βουλευτών που καταψήφισαν, κυρίως με το «επιχείρημα» ότι η ηγεσία θα δίσταζε να προχωρήσει σε μαζικές διαγραφές. 

Το ζήτημα που γεννάται συνεπώς αφορά στη στάση των διαγραφέντων από εδώ και στο εξής και με τις εκλογές να αφήνουν περιορισμένα περιθώρια για πολιτικές κινήσεις. Πέραν της κ. Κουντουρά, η οποία μέσω Facebook ανακοίνωση την προσχώρησή της στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του κ. Καμμένου, προς το ίδιο κομματικό μόρφωμα πιθανολογείται ότι θα κατευθυνθεί αργά ή γρήγορα και ο κ. Ζώης. 

Εκ παραλλήλου, από την Συγγρού αντιλαμβάνονται ότι είναι μάλλον δύσκολη η «συγκατοίκηση» των υπολοίπων διαγραφέντων υπό κοινή πολιτική στέγη, λόγω της ανομοιογένειας των πολιτικών τους χαρακτηριστικών. Πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για κάποιους εξ’ αυτών, να συνεργαστούν με το νέο φορέα που φαίνεται ότι κυοφορείται από τα διαγραφέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα