current views are: 1

6 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση17:00

Η Γερμανία επαναφέρει την «τουρκική απειλή» για να αγοράσει όπλα ο… πελάτης Ελλάδα!

Η «τουρκική απειλή» φαίνεται πως αποτελεί το καλύτερο γερμανικό επιχείρημα απέναντι στη μείωση εξοπλισμών της Ελλάδας, όπως δείχνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο σχολιάζει την πρόθεση της χώρας μας για περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Δημοσίευση 17:00’
αρθρο-newpost

Η «τουρκική απειλή» φαίνεται πως αποτελεί το καλύτερο γερμανικό επιχείρημα απέναντι στη μείωση εξοπλισμών της Ελλάδας, όπως δείχνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο σχολιάζει την πρόθεση της χώρας μας για περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Η «τουρκική απειλή» φαίνεται πως αποτελεί το καλύτερο γερμανικό επιχείρημα απέναντι στη μείωση εξοπλισμών της Ελλάδας, όπως δείχνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο σχολιάζει την πρόθεση της χώρας μας για περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξοπλιστικές δαπάνες. Ο αρθρογράφος της  εξετάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το παραδοσιακό κλίμα αντιπαλότητας, που καλλιεργείται μεταξύ των δυο πλευρών, b υπογραμμίζοντας ότι η περικοπή των 300 εκ. ευρώ μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα για τον περιορισμό των υπεράριθμων για τα ελληνικά δεδομένα ενόπλων δυνάμεων και υπογραμμίζει: «Ωστόσο μία τέτοιου είδους περικοπή θα πρέπει να συνδυαστεί και με μία θεμελιώδη αλλαγή της ελληνικής πολιτικής ασφαλείας σε σχέση κατ’ αρχήν με την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, η οποία όμως εκλαμβάνεται ακόμη ως μόνιμη απειλή στην Ελλάδα».

Η FAZ συνεχίζει, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο «θα πρέπει να διευθετηθούν δυναμικά οι διαμάχες δεκαετιών ανάμεσα στη Αθήνα και την Άγκυρα για την Κύπρο και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει η συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο χωρών να αντιμετωπίζεται πλέον αμοιβαία ως σύνορο προς μία εχθρικά διακείμενη χώρα».

«Η λανθάνουσα ελληνοτουρκική διαμάχη, που αναζωπυρώνεται κάθε τόσο μέσω εκατέρωθεν προκλήσεων και τρέφεται από μία έμμονη τουρκοφοβία στην Ελλάδα, αποδιοργάνωσε παραπάνω από μία φορά, από το 1964 μέχρι τη δεκαετία του ‘90, τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αποδέσμευσε τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία η Γερμανία συνέβαλε σημαντικά με χρήματα και όπλα, από τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό δημοσίευμα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους καλύτερους «πελάτες» της Γερμανίας (όπως και της Γαλλίας) στο κομμάτι των εξοπλισμών. Tην περίοδο 2006-2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του σουηδικού ινστιτούτου SIPRI η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο μερίδιο παγκοσμίως στις εξαγωγές εξοπλισμών της Γερμανίας με ποσοστό 15%.

Είναι προφανές ότι η ύπαρξη της περιβόητης «τουρκικής απειλής» αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για τη διατήρηση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας σε υψηλό επίπεδο, παρά την κρίση. Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει το περασμένο καλοκαίρι ότι Βερολίνο και Παρίσι είχαν υποχρεώσει την Ελλάδα να αγοράσει όπλα, για να εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσής της.

Συμπέρασμα; Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να μην χάσει την καλύτερη πελάτισσά της. Και η διαρροή μέσω ΜΜΕ περί ύπαρξης της απειλής του «αιώνιου εχθρού» είναι ένα βήμα. Δεν έγινε ξαφνικά ευαίσθητη η γερμανική πλευρά για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Β.Β.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle


σχετικα αρθρα