current views are: 1

7 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση07:53

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και μετά «σκληρό ροκ» από την ΝΔ

Πολιτικό μορατόριουμ πριν την τελική μάχη και, πάντως, ως την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να υπάρξει ανάμεσα –τουλάχιστον- στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από την Συγγρού έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το πολιτικό «fairplay» και παράλληλα να συντηρήσουν δυνάμεις, ενόψει της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους. 

Δημοσίευση 07:53’
αρθρο-newpost

Πολιτικό μορατόριουμ πριν την τελική μάχη και, πάντως, ως την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να υπάρξει ανάμεσα –τουλάχιστον- στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από την Συγγρού έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το πολιτικό «fairplay» και παράλληλα να συντηρήσουν δυνάμεις, ενόψει της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους. 

Πολιτικό μορατόριουμ πριν την τελική μάχη και, πάντως, ως την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να υπάρξει ανάμεσα –τουλάχιστον- στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Από την Συγγρού έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το πολιτικό «fairplay» και παράλληλα να συντηρήσουν δυνάμεις, ενόψει της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους.  Κεντρικός άξονας της στρατηγικής του Αντώνη Σαμαρά θα αποτελέσει η αναπτυξιακή κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας από την επόμενη ημέρα των εκλογών, πάντοτε όμως μέσα από το φίλτρο της παραμονής της χώρας εντός Ευρωζώνης. Εξ’ ού άλλωστε και η αναγκαστική στήριξη της νέας δανειακής σύμβασης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολιτική επιλογή η οποία κόστισε κοινοβουλευτικά στην ΝΔ. 

Η προσωρινή ανακωχή βέβαια δε συνιστά και αδράνεια για την ΝΔ για την οποία παραμένει κυρίαρχος στόχος η διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας ενώ δε θα υπολείπεται και κριτικής σε μεγάλα ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα την κοινωνία –επί παραδείγματι το αλαλούμ για το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Μιχελάκη σε βάρος των κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. 

Τις βασικές κατευθύνσεις της κομματικής προεκλογικής στρατηγικής αναμένεται να περιγράψει ο Α. Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, την Κυριακή, όπου ουσιαστικά θα κηρύξει την έναρξη του προεκλογικού αγώνα. Την αμέσως προηγούμενη ημέρα, με μία άκρως πολιτικού συμβολισμού επίσκεψη στην Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα παραστεί στα εγκαίνια της γέφυρας του περιμετρικού άξοα της πόλης, από τη νέα …μεταγραφή στο κόμμα, τον υπουργό Μεταφορών Μ. Βορίδη. 

Είναι ωστόσο προφανές –και αποδείχτηκε και από τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις με αφορμή το μίνι ανασχηματισμό- ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε βήμα από τις διακηρυγμένες θέσεις του αναφορικά με τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Θέτωντας βέτο στην αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου σε υπουργό, αποσαφήνισε ότι η «γαλάζια» παρουσία στην κυβέρνηση –σε επίπεδο προσώπων αλλά και θέσεων- εξαντλείται στις επιλογές που εξ’ αρχής έγιναν. 

Παρά το γεγονός ότι –κατά κάποιες πληροφορίες- ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος, διαπιστώνοντας και το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα που είχε προκληθεί από τις «καραμπόλες» μετά την παραίτηση Παπουτσή, φάνηκε να μην έχει πρόβλημα, την πλάστιγγα έγειρε και το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Παιδείας έχει «βαριά ατζέντα» -παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και προετοιμασία για τις Πανελλήνιες

Είναι πλέον του προφανούς ότι η Συγγρού δεν προτίθεται για λίγες ημέρες να υποστεί το πολιτικό κόστος των επιλογών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αλλά και εν γένει των υπουργείων που επί δύο και πλέον χρόνια κατείχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η –μέσω διαρροών- άρνηση Σαμαρά και στην τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης. 

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα