Δεκατέσσερις μάρτυρες από την αρχική λίστα των προς εξέταση προσώπων, αποφάσισε να περικόψει για λόγους συντόμευσης της διαδικασίας η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες ανόδου του ελλείμματος και του χρέους του οικονομικού έτους 2009. Καμία ένδειξη χειραγώγησης της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπέπεσε στην αντίληψη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, όπως τόνισε κατά την κατάθεσή του. Στη λίστα των 14 ατόμων περιλαμβάνονται η Λούκα Κατσέλη (πρώην υπουργός Οικονομίας), ο Σπύρος Ευσταθόπουλος και ο Γιώργος Πετράκος (πρώην και νυν γραμματείς Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομικών), ο Αθανάσιος Σκορδάς (πρώην γ.γ. Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών), ο Σάββας Ρομπόλης και ο Γιώργος Ρωμανιάς (γενικός διευθυντής και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ), ο Επαμεινώνδας Μαριάς (αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου της Κρήτης), ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος (δημοσιογράφος), ο Γεώργιος Κασιμάτης (πανεπιστημιακός), η Άννα Ζωηρού (οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας), ο Νικόλαος Χουντής (ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Μενεσιώτης, ο Γιάννης Πολίτης και ο Κυριάκος Βέρης-Σπαθαράκης.

Στον κατάλογο των μαρτύρων παραμένουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, η Αναστασία Πατεράκη (στέλεχος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος) και η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη - την απαλοιφή των οποίων είχε προτείνει αρχικώς ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αλλά παρέμειναν κατόπιν αντιρρήσεων μελών της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Καμία ένδειξη χειραγώγησης της ΕΛΣΤΑΤ», δεν υπέπεσε στην αντίληψη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο Νοέμβριος 2009 – Αύγουστος 2010, οπότε και ανέλαβε o νυν πρόεδρος Ανδρέας Γεωργίου, όπως κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2010 το ελληνικό στατιστικό σύστημα δεν ήταν ό,τι πιο ενδεδειγμένο ως μεθοδολογία και πρακτική, ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του καμία παρέμβαση με σκοπό την αλλοίωση των διαπιστώσεων της ΕΛΣΤΑΤ για τα οικονομικά στοιχεία και μεγέθη.

Αναφερόμενος στο επίμαχο email που απέστειλε ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ στον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν ζητώντας αλλαγή στην σχετική νομοθεσία που διέπει την αρχή, ο κ. Πλασκοβίτης φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα ακολουθούσε τέτοιου είδους επιλογή.


Με πληροφορίες από skai.gr