current views are: 1

8 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση13:14

Ψηφίστηκε επί της αρχής η πρόταση για την τροποποίηση του «πόθεν έσχες»

Την πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη και ακόμη 74 βουλευτών υιοθέτησε ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στη διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Δημοσίευση 13:14’
αρθρο-newpost

Την πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη και ακόμη 74 βουλευτών υιοθέτησε ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στη διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Την πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη και ακόμη 74 βουλευτών υιοθέτησε ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι θετική σε κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί στη διαφάνεια του δημόσιου βίου. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις σε ό,τι αφορά στον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων που ανέλαβαν αξιώμα από το 1974 μέχρι σήμερα, στην ανάρτηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης τους στο διαδίκτυο και την πρόβλεψη να κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραλειιφθεί στη δήλωση πόθεν έσχες, εφόσον δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί εντός τριών μηνών. 

Την ερχόμενη Τετάρτη η νέα  διαμορφωμένη πρόταση, που θα έχει ενσωματωμένες και τις θέσεις των άλλων κομμάτων θα συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση. 

Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής που τάχθηκαν υπερ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα σημείωσε ωστόσο ότι θα στηρίξει και θα υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

«Κρίνουμε ότι είναι πλέον ανάγκη, σε ό,τι αφορά το κοινοβούλιο και το ρόλο του, να σταματήσει ο διασυρμός του και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν καίρια και αποφασιστικά φαινόμενα που δυστυχώς η πραγματικότητα απέδειξε ότι η συνέχιση τους, υπονομεύει τη κοινωνική συνοχή», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, και συνέχισε: 

«Μπορεί αυτά τα φαινόμενα να βαραίνουν ορισμένα πρόσωπα, δεν αφορούν όμως το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Δυστυχώς όμως, αυτή η αντίληψη όχι απλώς πλανάται αλλά κινδυνεύει και στο εξωτερικό να επικρατήσει η άποψη ότι είμαστε λαός που τείνει στον εκφυλισμό». 

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζαβάρας, εισηγητής της ΝΔ επανέφερε την πρόταση της ΝΔ, η οποία κατατέθηκε τον Μάιο του 2011 και προέβλεπε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπή για τον επανέλεγχο όλων των πολιτικών προσώπων από το 1974 έως το 2010.  «Όλοι γνωρίζουμε ότι στο πολιτικό προσωπικό μετά τη διδακτορία, υπάρχει μια μειοψηφία ανθρώπων που έχουν πλουτίσει κατά τρόπο προκλητικό, χωρίς να είχαν ποτέ τη δυνατότητα να τα αποκτήσουμε χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα του προσώπου τους. Αυτοί όμως που αποκόμισαν τεράστια ωφελήματα από τον πολιτικό τους βίο έχουν φροντίσει μέσα από το ένδυμα μιας υπεράκτιας εταιρίας να τα διασφαλίσουν πολύ καλά. Έχουν ενταθεί οι ψίθυροι και γίνονται πιο φωναχτοί για βουλευτές που διατηρούν πλουτισμό με τρόπο επιλήψιμο», ανέφερε. 
«Εμείς προτείνουμε κατάργηση όλων των απορρήτων. Όλα στη δημόσια θέα. Ψηφίζουμε παρόν γιατί δεν είμαστε γενικά αντίθετοι αλλά δεν το θεωρούμε και αρκετό. Θα υπερψηφίσουμε όμως και θα στηρίξουμε ορισμένες διατάξεις», επεσήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος 

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης έκανε λόγο για πρόταση νόμου που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

«Είναι θετική η πρόταση, την υποστηρίζουμε επί της αρχής της, αλλά αμφιβάλουμε αν θα αποκαταστήσει η πολιτική τη χαμένη της τιμή», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος και εμφανίστηκε θετικός στην δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες», καθώς, όπως είπε, «δεν είναι μόνο το νόμιμο στη πολιτική, αλλά και το ηθικό». 


σχετικα αρθρα