current views are: 1

8 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση14:17

Ο «βραχνάς» του PSI και η ανακούφιση των εκλογών

Τα «αχαρτογράφητα νερά» του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα καθορίσουν και την τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Δημοσίευση 14:17’
αρθρο-newpost

Τα «αχαρτογράφητα νερά» του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα καθορίσουν και την τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Τα «αχαρτογράφητα νερά» του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα καθορίσουν και την τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Απόψε το βράδυ, στις 10 ώρα Ελλάδος που κλείνει η προσφορά της ελληνικής πλευράς και θα προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό των συμμετεχόντων, θα διευκρινιστούν με ακρίβεια και τα επόμενα βήματα του χρονοδιαγράμματος, με κατάληξη την κάλπη. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την Συγγρού, ως χθες το ποσοστό όσων είχαν δηλώσει ανοιχτά ή εξέφραζαν τη θετική τους πρόθεση για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ξεπερνούσε το 80%. Κρίνεται εν τούτοις δύσκολο το τελικό ποσοστό να υπερβεί το 90%, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των CACs για τους εναπομείναντες και, συναφώς, να περιοριστεί και ο κίνδυνος ενεργοποίησης των cds. 

Ακριβώς όμως επειδή πρόκειται για αχαρτογράφητο χώρο, ουδείς μπορεί να προβλέψει, έστω και με σχετική ακρίβεια την αντίδραση των αγορών. Το βέβαιον είναι ότι με την ολοκλήρωση του psi ανοίγει μία εντελώς καινούργια σελίδα στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, τα επιτόκια δανεισμού θα διαμορφώνονται πλέον από τις αγορές με βάση το ελληικό προηγούμενο. 

Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον τελικώς το ποσοστό συμμετοχής είναι αυξημένο –χωρίς όμως να φτάνει το 90%- το εσωτερικό πολιτικό τοπίο στο επίπεδο του χρόνου είναι ξεκάθαρο. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα βήματα έχουν προκαθοριστεί ώστε η προκήρυξη των εκλογών να γίνει με χρόνο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Οι σχετικές ημερομηνίες έπεσαν στο τραπέζι κατά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Παπαδήμος με Σαμαρά και Παπανδρέου. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr πάντως –όπως ήδη από χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας- η ημερομηνία των εκλογών φαίνεται να έχει «κλειδώσει» για την 29η Απριλίου. Κατά τις εκτιμήσεις διαφόρων πολιτικών κέντρων μάλιστα, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να έχει διαμηνύσει και προς το Μαξίμου, ότι αν δεν τηρηθεί το συμπεφωνηθέν και δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το έργο το οποίο της ανατέθηκε, ο ίδιος προτίθεται να αποσύρει τη στήριξή του σε αυτή. 

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα