Τη δυστροπία που επιδεικνύει η Τουρκία στο Κυπριακό στηλίτευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς για προσάρτηση των κατεχομένων.
«Θα ήμουν ευτυχής εάν υπήρχε κάποια πρόοδος ή εάν οι προοπτικές προόδου ήταν ορατές», είπε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπούλιας, καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Κύπρου.

«Δυστυχώς, ο δύστροπος γείτονας όπως είναι η Τουρκία, όχι μονάχα δεν δείχνει προθυμία κάποιου δημιουργικού διαλόγου, αλλά το αντίθετο. Παρακολούθησα τις τελευταίες δηλώσεις Μπαγίς, ακόμα και με προσάρτηση μας απειλεί. Και από την άλλη μεριά θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την απορία του «εάν καταλαβαίνουν ότι, όχι με τις πράξεις, αλλά και με τους λόγους που εξακολουθούν να τους επαναλαμβάνουν -και απειλητικούς και όχι μονάχα εναντίον της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και εναντίον της Ελλάδος με το casus belli- ότι μπορούν να έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέκρινε «ψήγματα αισιοδοξίας» στην τελευταία απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, «τα οποία, όμως, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή βρίσκεται σε μία κατάσταση τέτοια που δεν θέλει όχι να τα εκμεταλλευθεί, αλλά να είναι πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία», είπε.

«Βεβαίως, έχουν αλλάξει μερικά πράγματα», συνέχισε ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στη δυναμική που δημιουργείται με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που, όπως είπε, «αλλάζει τα στρατηγικά δεδομένα της περιοχής», καθώς, «από ό,τι δείχνουν οι έρευνες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει πολύ γρήγορα ένα δυναμικό παράγοντα ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης».

«Μόνον αυτό καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι», συμπλήρωσε και γι’ αυτό είπε ότι αισιοδοξεί ότι «με τα νέα δεδομένα, τα οποία θεωρώ ότι είναι στρατηγικής σημασίας, θα ενδιαφερθεί η Ευρώπη πολύ περισσότερο από πριν για να αποδώσει το δίκαιο στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Πηγή: in.gr