«Ξεκινάμε τώρα μια πορεία ανατροπής των υπαρχόντων δεδομένων» τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, απευθυνόμενος στη Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, που συνέρχεται στο ΣΕΦ. Ο κ. Καρχιμάκης επέκρινε με οξύτητα τη διακυβέρνηση της ΝΔ κάνοντας λόγο για «πεντέμισι ζοφερά χρόνια καταστροφικής πολιτικής της Δεξιάς».

«Αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια της ΝΔ επιλέγοντας να γίνουμε εμείς το θύμα του πολιτικού κόστους αντί να αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει θύμα του γενιτσαρισμού των αγορών», υπογράμμισε ο κ. Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, «πρωταίτιος της κρίσης είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «οδήγησε την χώρα σε παγκόσμιο ρεκόρ χρέους», ενώ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα ήρθε αντιμέτωπο με μια θεσμοποιημένη διαφθορά και ένα αχυρένιο κράτος. Συμπλήρωσε ότι «στις ρίζες αυτών των δεινών βρίσκεται σήμερα η γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος».

«Η αξιολόγηση της πορείας μας πρέπει να έχει το στοιχείο της έντιμης αυτοκριτικής, αλλά πρέπει να πούμε ότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου αντιτάχθηκε στην κατάρρευση του τόπου» είπε ο κ. Καρχιμάκης και πρόσθεσε: «Πείσαμε τη συντηρητική Ευρώπη για την ανάγκη δημιουργίας του μηχανισμού. Αμυνθήκαμε στις ορέξεις των αγορών, καλέσαμε τους εταίρους να χτυπήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους και τονίσαμε την ανάγκη να ελεγχθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης».

Επιπλέον, ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι η μάχη υπέρ της δημοκρατίας και κατά των αγορών συνεχίζεται εντός και εκτός συνόρων με πρώτο και βασικό στόχο να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο με τη νέα σύμβαση.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι οι πρωταίτιος της κρίσης είναι η διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία «οδήγησε την χώρα σε παγκόσμιο ρεκόρ χρέους», ενώ ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα ήρθε αντιμέτωπο με μια θεσμοποιημένη διαφθορά και ένα αχυρένιο κράτος. Συμπλήρωσε ότι «στις ρίζες αυτών των δεινών βρίσκεται σήμερα η γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος».

Παράλληλα, ο κ. Καρχιμάκης υπογράμμισε ότι «δεν χαριστήκαμε ούτε σε "βαρόνους" των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε σε επώνυμους με μυθώδεις οφειλές στο Δημόσιο, ούτε σε κανένα καθεστώς ατιμωρησίας, για το οποίο βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης».