«Έργα και ημέρες» από την κυβερνητική θητεία του Ευάγγελου Βενιζέλου ανασύρουν από τα συρτάρια τους οι επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ, προετοιμαζόμενοι για την «τελική μάχη» με τον νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών μετά το Πάσχα.
Η ανάδειξη του υπουργού Οικονομικών στο ύπατο αξίωμα του ΠΑΣΟΚ με τη διενέργεια της εσωκομματικής διαδικασίας –όποια και αν είναι τελικώς αυτή- στις 18 Μαρτίου, θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα της εκλογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Η κατεύθυνση των «γαλάζιων» θα κινηθεί στην ανάδειξη των θέσεων και των αποφάσεων Βενιζέλου, σε όλη την περίοδο της κυβερνητικής του παρουσίας στη διακυβέρνηση Παπανδρέου, δίνοντας έμφαση κατά κύριο λόγο στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.

Και επιδιώκοντας να εδραιωθεί στην αντίληψη της κοινής γνώμης, ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες της πρωθυπουργικής θητείας Παπανδρέου –μεσοπρόθεσμο, δημοψήφισμα, αποτυχία επίτευξης των στόχων, αδράνεια ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές, υποτέλεια στις εντολές της τρόικας- ήταν κομβική η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή –και προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ με τις υποψηφιότητες για την αρχηγία του κόμματος- υπενθύμισε εμμέσως τα περί «πάτου του βαρελιού», φράση η οποία ανήκει στον κ. Βενιζέλο.

«Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του και δεν θα μπούμε εμείς στα εσωτερικά του. Αλλά όλοι οι επίδοξοι αρχηγοί του στήριξαν πλήρως όλα τα σφάλματα του κ. Παπανδρέου την προηγούμενη διετία. Υπήρχαν κι αυτοί που μας διαβεβαίωναν ότι θα βγούμε στις αγορές το τέλος του 2011. Υπήρχαν κι αυτοί που μας έλεγαν ότι «έβαλαν πάτο στο βαρέλι πέρσι τον Ιούνιο». Κι ύστερα έφυγε ο πάτος τελείως... Υπάρχουν όλοι αυτοί που στήριξαν κι ακόμα στηρίζουν τις ασύδοτες συντεχνίες. Υπάρχουν κι όλοι αυτοί που φώναζαν μαζί με τον κ. Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2009 «λεφτά υπάρχουν» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΝΔ, περιλαμβάνοντας μεν στην κριτική του όλους τους διεκδικητές της ΠΑΣΟΚικής ηγεσίας, κάνοντας όμως προφανή ειδική αναφορά στον κ. Βενιζέλο.

Στην Συγγρού προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και την προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να αναπτύξει στην προεκλογική του επιχειρηματολογία τη θέση ότι ο ίδιος αδιαφόρησε για το προσωπικό πολιτικό κόστος αναλαμβάνοντας την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση και την προσπάθειά του να κεφαλαιοποιήσει το PSI.

Απέναντι στις θέσεις αυτές, στελέχη της Συγγρού θυμίζουν ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις για το οικονομικό μέλλν της χώρας κατεγράφησαν κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της περιόδου «Παπανδρέου- Βενιζέλου», οι αποφάσεις της ...δυαρχίας, βύθισαν τη χώρα σε περισσότερη ύφεση. 

Πάνος Ρασσιάς