Άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από τη διεξαγωγή εκλογών, ζητούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών έρευνας της κοινής γνώμης στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι στις παρούσες συνθήκες η διατήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας θα οδηγήσει σε ένα όργιο παραπληροφόρησης. Συγκεκριμένα, τόσο ο κ. Σπ. Ζαβιτσάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (Σ.Ε.Δ.Ε.Α.), όσο και ο γνωστός ερευνητής και πανεπιστημιακός κ. Ηλ. Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, του φορέα ελέγχου των διενεργούμενων μετρήσεων της κοινής γνώμης, τόνισαν, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι η ισχύουσα απαγόρευση καθίσταται εξαιρετικά κρίσιμη στην παρούσα φάση.

Οπως τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος «το κρίσιμο στοιχείο είναι το 15νθήμερο απαγορεύσεων το οποίο στη συγκυρία αυτή θα είναι μια κόλαση», εκτιμώντας μάλιστα ότι «θα επικρατήσει ένα ασύλληπτο όργιο».

Η πρωτοφανής ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και οι διαφαινόμενες ανατροπές στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, συνιστούν ένα πρωτόγνωρο πεδίο για την καταγραφή των μετακινήσεων των ψηφοφόρων. Επιπλέον, η περίοδος του Πάσχα δημιουργεί περαιτέρω δυσκολίες για την πιο πιστή αποτύπωση των τάσεων.

Μάλιστα, ο κ. Νικολακόπουλος επέμεινε ότι η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων προ εκλογών αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών στην πληροφόρηση και την ενημέρωση, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχη απαγορευτική ρύθμιση καταργήθηκε στη Γαλλία με απόφαση του Αρείου Πάγου.