current views are: 2

13 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση20:07

«Καρφιά» Χριστοδούλου κατά Παπακωνσταντίνου για μνημόνιο και spreads

Για σειρά ατυχών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της πρώην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικονομία, φέρεται να έκανε λόγο καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδύλου, στρέφοντας κυρίως τα βέλη του κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Δημοσίευση 20:07’
αρθρο-newpost

Για σειρά ατυχών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της πρώην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικονομία, φέρεται να έκανε λόγο καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδύλου, στρέφοντας κυρίως τα βέλη του κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Για σειρά ατυχών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της πρώην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικονομία, φέρεται να έκανε λόγο καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδύλου, στρέφοντας κυρίως τα βέλη του κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Καταθέτοντας στην εξεταστική ο κ. Χριστοδούλου έβαλλε κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι ήταν ατυχής η δήλωση του πρώην Υπουργού περί «τιτανικού».

Ακόμα διατύπωσε την άποψη πως ενώ τον Απρίλιο του 2010 τα σπρεντς φαινόταν να είχαν “μαλακώσει” και άρα η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές, η πολιτική ηγεσία επέλεξε να δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα στοιχεία τα οποια εμφάνιζαν αύξηση στο έλλειμμα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο δανεισμός.

«Ήταν το τελευταίο πράγμα που θέλαμε. Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ καυτηρίασε και το ρόλο που έπαιξαν οι αναφορές της πολιτικής ηγεσίας στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. «Οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ, ξαφνικά έλεγαν «καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;». Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται» δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Κοντοπυράκης: Πρόβλεψη ελλείμματος κάνουν μόνο οι κυβερνήσεις

Η ΕΣΥΕ υπήρξε απλώς «κομιστής των προβλέψεων της κυβέρνησης στην Eurostat και δεν συμμετείχε στην διαμόρφωσή τους» δήλωσε ο τότε επικεφαλής της Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης, καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το έλλειμμα του 2009.

«Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε ο κ. Κοντοπυράκης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε υπήρξε «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών στοιχείων εκ μέρους της Στατιστικής Υπηρεσίας και απέδωσε την ελλιπή καταγραφή του ελλείμματος στο διοικητικό χάος που χαρακτήριζε τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δεν επέτρεπε την ακριβή αποστολή οικονομικών στοιχείων στην Υπηρεσία του.

Τέλος, ο κ. Κοντοπυράκης εξέφρασε την πικρία του για την μεταχείριση που υπέστη από τον Γ.Παπακωνσταντίνου, μετέφερε στην Επιτροπή ρήση στελέχους της Eurostat πως ο ίδιος επρόκειτο από τον νέο υπουργό Οικονομικών να χρησιμοποιηθεί ως «αποδιοπομπαίος τράγος» εν όψει της αναθεώρησης του ελλείμματος και ενημέρωσε την Εξεταστική Επιτροπή για αντιδράσεις και άλλων στελεχών της ΕΣΥΕ στην αναθεώρηση στατιστικών δεδομένων.


Πηγή: in.gr/skai.gr


σχετικα αρθρα