Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την έγκριση όλων των πράξεων νομοθετικού περιεχόμενου που αφορούν στη νέα δανειακή σύμβαση και στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση καταρτίστηκε ο τελικός προγραμματισμός για την ψήφιση όλων των εκκρεμοτήτων, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων).  Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ότι οι κρίσεις στις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να μετατεθούν για τον προσεχή Ιούλιο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Λουκάς Παπαδήμος επεσήμανε ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της μεγάλης προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια».

Υπογράμμισε ότι η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, ήταν αποτέλεσμα της θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανεική σύμβαση και το PSI. Αναφέρθηκε επίσης στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι θα έχει θετική απόφαση για τη συμμετοχή του στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της χώρας, συμμετοχή που θα ανέρχεται στο ποσό των 28 δισ. ευρώ.

O πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι με βάση τα νέα στοιχεία από την συμμετοχή στο PSI και εφόσον τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα το δημόσιο χρέος προβλέπεται να πέσει κάτω από 117% του ΑΕΠ έως το 2020.

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι εκκρεμεί η ψήφιση δύο νομοσχεδίων, τα οποία συζητούνται στην Ολομέλεια, ενώ ακόμα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή άλλα τρία που συνδέονται τόσο με το πρώτο όσο και με το δεύτερο μνημόνιο. Υπάρχουν επίσης εννέα νομοσχέδια και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τα οποία πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προχθεσινή διυπουργική σύσκεψη για τα φαινόμενα βίας κατά του πολιτικού κόσμου που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά από την κοινωνία.

Παράλληλα έκανε αναφορά στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, λέγοντας ότι κάλεσε όλα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε αυτές, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν στη διασφάλιση του ιστορικού και ενωτικού χαρακτήρα των εκδηλώσεων.


Σχετικό θέμα: Στην επόμενη κυβέρνηση στέλνει ο Βενιζέλος όλα τα κρίσιμα και επικίνδυνα προβλήματα…