Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η σημερινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), την Ελληνική Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους 109,1 δισ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πρόκειται για συνολικά έξι πολυσέλιδα κείμενα, συμπεριλαμβανομένων του σχεδίου νόμου της αιτιολογικής έκθεσης, των εκθέσεων του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κλπ.

Οι όροι που περιγράφονται στο σχέδιο νόμου, είναι ιδιαίτερα σκληροί καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για κάθε εκταμίευση θα πρέεπι η χώρα να είναι συνεπής με όλες της τις υποχρεώσεις.

Αν, δε, συμβεί το αντίθετο, το Ευρωπαϊκό ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF) μπορεί να ακυρώσει μέρος ή και όλο το δάνειο και τα ποσά να καταστούν ληξιπρόθεσμα και άμεσα απαιτητά.

Σε περιπτώσεις, δε, καθυστερήσεων προβλέπονται πανωτόκια, ενώ από το ποσό της κάθε δόσης, πρώτα θα καλύπτονται τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αμοιβές, τόκοι υπερημερίας και στη συνέχεια θα καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας.


Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδώ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Διαβάστε εδώ την ειδική έκθεση

Διαβάστε εδώ την έκθεση συνεπειών

Διαβάστε εδώ την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης

Πηγή: protothema.gr/naftemporiki.gr

Σχετικό θέμα: Κυριακή των Bαΐων «κλείνει» η Βουλή - Εκλογές 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου