Στο πρόγραμμα ήταν μια χρονιά χωρίς εκπλήξεις και χωρίς επιπλοκές. Η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε εκλογές μέσα στο 2012. Υποτίθεται ότι η κ. Μέρκελ μπορούσε να χαλαρώσει και - αυτό τουλάχιστον είχε συνεννοηθεί με τον κ. Παπαδήμο - να σπρώξει κάπως την ανάπτυξη της Ελλάδας. Όλα αυτά άλλαξαν άρδην προχθές. Η κυβέρνηση της Ρηνανίας- Βεστφαλίας έπεσε πρόωρα, επειδή δεν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της. Το Μάιο θα γίνουν εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας με 20 εκατ. κατοίκους. Στην κ. Μέρκελ δεν προέκυψε απλώς μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση, αλλά μια υπαρξιακή μάχη για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.   

Στις δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες δεν πάνε άσχημα. Με 33% παίζουν στα ίσα βρίσκονται πολύ κοντά στους σοιαλδημοκράτες (38%). Ωστόσο ο κυβερνητικός εταίρος στο Βερολίνο, οι φιλελεύθεροι, βρίσκονται στα τάρταρα (2%). Αντίθετα οι Πράσινοι κατέγραψαν στην τελευταία δημοσκόπηση 17%. Η κυβέρνηση μειοψηφίας που κυβερνούσε ως σήμερα τη Ρηνανία- Βεστφαλία θα έχει μια άνετη πλειοψηφία στις 6 ή στις 13 Μαίου, καθώς τότε θα γίνουν οι εκλογές.   

Όλα αυτά θα έχουν συνέπειες. Ο Ρεσλερ δεν θα αντέξει μια ακόμα εξοντωτική ήττα, στους φιλελεύθερους θα εκδηλωθεί ακόμα μια κρίση ηγεσίας που μπορεί να σημάνει ακόμα και το τέλος για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η κ. Μερκελ θυμάται πολύ καλά ότι μια χαμένη εκλογική αναμέτρηση στη Ρηνανία-Βεστφαλία σήμανε το τέλος για την κυβέρνηση Σρέντερ το 2005.

Το ότι αποδίδει στην αναμέτρηση σημασία φαίνεται από το γεγονός ότι στέλνει ως επικεφαλής υποψήφιο τον υπουργό Περιβάλλοντος Ρεντγκεν, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του κόμματος. Σε μια άγρια προεκλογική εκστρατεία πάντως η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της, ιδιαίτερα από τους Φιλελεύθερους που μάχονται να επιβιώσουν.

Το κλίμα θα σκληρύνει απότομα τους επόμενους δυο μήνες στις ελληνογερμανικές σχέσεις και θα υπάρξει μπόλικη δυσπιστία απέναντι στους Ελληνες πολιτικούς, που αναγκαστικά θα ενισχύσει τις ακραίες φωνές στην Ελλάδα.  Θα έχει επίσης αντίκτυπο και στις αφίξεις των γερμανών τουριστών στην Ελλάδα που ήδη είναι μειωμένες λόγω αντιγερμανικού κλίματος.   

Η επιπλοκή μπορεί να έχει γενικότερη μορφή, αν ο Ολάντ κερδίσει τις εκλογές του Μαίου στη Γαλλία. Με μια πλειοψηφία σοσιαλδημοκρατών πρασίνων στη Ρηνανία- Βεστφαλία και την FDP σε αποδρομή, η κ. Μέρκελ δύσκολα θα μπορεί να κρατηθεί.

Πιθανόν και μέσα στο καλοκαίρι να μας προκύψει μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία θα μας οδηγήσει κάπου αλλού που ακριβώς δεν ξέρουμε. Για την ιστορία πάντως, η κυβέρνηση στη Ρηνανία Βεστφαλία έπεσε επειδή ήθελε να κάνει νέα χρέη, κάτι με το οποίο διαφώνησε το FDP που ως τότε έδινε ψήφο ανοχής. Ήδη θεωρείται δεδομένο ότι η προεκλογική εκστρατεία των δυνάμεων του συνασπισμού στο κρατίδιο θα γίνει με το σύνθημα «δεν θα κάνουμε τη Ρηνανία- Βεστφαλία την Ελλάδα της Ομοσπονδίας». Δεν υπόσχεται κάτι καλό…       Θέμης Δαγκλής