Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει αδιακρίτως μισθούς και συντάξεις, την ώρα που το επίδομα ανεργίας πετσοκόφτηκε μετά την μείωση του κατώτατου μισθού, συνεργάτες και σύμβουλοι υπουργών βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται μέχρι και 26%. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του νέου μισθολογίου, εκδόθηκε υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ροβλιας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα».   

Τι θα κοστίσουν στο κράτος οι αυξήσεις (από 8,3% έως 25,6%) στους συμβούλους και τους συνεργάτες των υπουργών; 2,1 εκατομμύρια ευρώ θα επιβαρυνθεί συνολικά ο προϋπολογισμός.   

Οι αυξήσεις που θα καταλήξουν στις τσέπες διευθυντών πολιτικών γραφείων, ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών που απασχολούνται σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών και γενικών γραμματέων κυμαίνονται από 104 έως 580 ευρώ.

Συνεργάτης στελέχους της κυβέρνησης με απολυτήριο γυμνασίου θα παίρνει μισθό 1.135€ με τη νέα απόφαση. Δηλαδή, μισθό που για να τον πάρει ο όποιος δημόσιος υπάλληλος πρέπει να έχει 22 χρόνια προϋπηρεσίας.    
Εντύπωση και αντιδράσεις προκαλούν και οι ρυθμίσεις για τους διευθυντές πολιτικών γραφείων. Η απόφαση προβλέπει πως θα παίρνουν μισθό υπαλλήλου που κατέχει τον α’ βαθμό και πτυχίο πανεπιστημίου. 

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών
 
«Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία «η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών με κοινή υπουργική απόφαση», «η αύξηση αυτή φτάνει έως το 26% και η επιβάρυνση του Προϋπολογισμού είναι 2,1 εκατ. ευρώ», διευκρινίζονται τα εξής:

    
- Η συνολική ετήσια δαπάνη για τις εν λόγω αποδοχές έχει μειωθεί περί του 60% και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ, που ήταν προ της εφαρμογής του νέου μισθολογίου. Το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, συμπεριλαμβάνει και τις αποδοχές που καταβλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο του 2011, προ της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου.
    
- Με βάση την Κ.Υ.Α. για τις αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων, προκύπτει ότι ο βασικός μισθός των εν λόγω υπαλλήλων εμφανίζεται μεν αυξημένος, όπως αυξημένος είναι και για τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους, μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Ωστόσο, οι συνολικές αποδοχές τους είναι μειωμένες, δεδομένου ότι πέραν του βασικού μισθού, του κινήτρου απόδοσης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, ελάμβαναν και τα ανάλογα επιδόματα που καταβάλλονταν στους υπαλλήλους του κάθε φορέα, τα οποία και δεν λαμβάνουν πλέον.
    
Είναι σαφές, ότι οι εν λόγω υπάλληλοι εντάχθηκαν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα. Όταν η συνολική δαπάνη μειώνεται 60% είναι παράδοξο να εμφανίζεται, στα εν λόγω δημοσιεύματα, ότι δόθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 26%».

Πηγή: Τα Νέα