current views are: 1

15 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση07:40

Ενώνονται οι «γαλάζιοι» διαγραφέντες με στόχο… τη μη αυτοδυναμία

Έντονες διεργασίες με παρασκηνιακές συμμαχίες, υπόγειες πιέσεις και διαρκείς ανατροπές βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς- κεντροδεξιάς με τελική επιδίωξη να ξεκαθαρίσει το νεφελώδες τοπίο που έχει διαμορφωθεί, κατά κύριο λόγο από την επιδίωξη των διαγραφέντων βουλευτών της ΝΔ να συγκροτήσουν Κ.Ο. και να κατέλθουν στις εκλογές υπό ενιαία κομματική σκέπη. 

Δημοσίευση 07:40’
αρθρο-newpost

Έντονες διεργασίες με παρασκηνιακές συμμαχίες, υπόγειες πιέσεις και διαρκείς ανατροπές βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς- κεντροδεξιάς με τελική επιδίωξη να ξεκαθαρίσει το νεφελώδες τοπίο που έχει διαμορφωθεί, κατά κύριο λόγο από την επιδίωξη των διαγραφέντων βουλευτών της ΝΔ να συγκροτήσουν Κ.Ο. και να κατέλθουν στις εκλογές υπό ενιαία κομματική σκέπη. 

Έντονες διεργασίες με παρασκηνιακές συμμαχίες, υπόγειες πιέσεις και διαρκείς ανατροπές βρίσκονται σε εξέλιξη στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς- κεντροδεξιάς με τελική επιδίωξη να ξεκαθαρίσει το νεφελώδες τοπίο που έχει διαμορφωθεί, κατά κύριο λόγο από την επιδίωξη των διαγραφέντων βουλευτών της ΝΔ να συγκροτήσουν Κ.Ο. και να κατέλθουν στις εκλογές υπό ενιαία κομματική σκέπη.  Μεταξύ των διαγραφέντων που συναντήθηκαν χθες καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις σε ζητήματα που αφορούν στο πρόσωπο που θα εμφανίζεται ως ο επικεφαλής του κόμματος αλλά και ως προς τη διάρθρωση της κομματικής δομής. Δεδομένη πάντως είναι η σύγκλιση ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση, η οποία προφανώς συντίθεται από αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά και επικοινωνείται ως «ρεαλιστική, πιο ανθρώπινη λύση». 

Κατά πληροφορίες, σε δεύτερη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους, οι διαφοροποιήσεις των διαγραφέντων αμβλύνθηκαν ως ένα βαθμό, έτσι ώστε να καθίσταται πιθανή κάποια ανακοίνωση ίσως και εντός της ημέρας –κάποιοι εκ των διαγραφέντων μάλιστα άφηναν από νωρίς χθες να εννοηθεί ότι δε θα εξυπηρετούσαν ανακοινώσεις για τη δημιουργία νέου φορέα ή την προσχώρησή τους στο κόμμα Καμμένου την ίδια ημέρα με τις αντίστοιχες ανακοινώσεις από τους Κατσέλη- Καστανίδη. 

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως 9 βουλευτές έχουν ήδη συμφωνήσει την προσχώρησή τους στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ενώ γίνονται προσπάθειες ο τελικός αριθμός, που θα γνωστοποιηθεί επίσημα την προσεχή Δευτέρα, να φτάσει τους 10.

Από την Συγγρού πάντως, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις κινήσεις ως προσπάθεια διεμβολισμού του πολιτικού συστήματος, υποκινούμενες επί της ουσίας από εγωκεντρικές σκοπιμότητες. Κεντρικός παρονομαστής της προσπάθειας είναι η αποδυνάμωση της επιδίωξης της κομματικής αυτοδυναμίας και κατά συνέπεια της πολιτικής σταθερότητας. 

Μάλιστα εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός της κοινής επιχειρηματολογίας που αναπτύσσουν είτε συγκροτημένα οι διαφωνούσες πολιτικές δυνάμεις, είτε μεμονωμένα οι διαφωνούντες βουλευτές παρ’ ότι οι ιδεολογικές τους αφετηρίες εντείνονται από το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος ως το άλλο. «Ακούς τα ίδια πράγματα από τον δηλούντα ακροδεξιό και δεξιό ως τον κεντρώο, τον αριστερό και τον ακροαριστερό.

Και την ίδια στιγμή δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί κατηγορούν ο ένας τον άλλον. «Αν αυτό δεν είναι υποκριτικό, τότε τι είναι;» διερωτάται επιτελικό στέλεχος της ΝΔ. 

Στην Συγγρού πάντως παραμένουν προσηλωμένοι στον στρατηγικό στόχο της αυτοδυναμίας, καταδεικνύοντας ως κεντρικό ερώτημα στο δρόμο προς την κάλπη, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή την εθνική της απομόνωση.

Ως κομβικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα η αντιπαράθεση με τον «μεγάλο αντίπαλο», το ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, η προσωρινή ανακωχή των δύο έλαβε και επίσημα τέλος χθες, με την ΝΔ, διά χειλέων Μιχελάκη, να ασκεί δριμεία κριτική για τα πεπραγμένα κομματικού περιεχομένου του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. 

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα