current views are: 1

15 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση13:32

Παπακωνσταντίνου: Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ενταχθεί η χώρα στο Μνημόνιο

«Όσο εξελίσσεται η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται ξεκάθαρο ότι υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης του ελλείμματος του 2009 κι αυτό είναι η ρίζα της αναξιοπιστίας της χώρας και η ρίζα του προβλήματος , που οδηγεί στην αδυναμία πρόσβασης στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον «ΒΗΜΑ 99,5». 

Δημοσίευση 13:32’
αρθρο-newpost

«Όσο εξελίσσεται η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται ξεκάθαρο ότι υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης του ελλείμματος του 2009 κι αυτό είναι η ρίζα της αναξιοπιστίας της χώρας και η ρίζα του προβλήματος , που οδηγεί στην αδυναμία πρόσβασης στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον «ΒΗΜΑ 99,5». 

«Όσο εξελίσσεται η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται ξεκάθαρο ότι υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης του ελλείμματος του 2009 κι αυτό είναι η ρίζα της αναξιοπιστίας της χώρας και η ρίζα του προβλήματος , που οδηγεί στην αδυναμία πρόσβασης στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον «ΒΗΜΑ 99,5».   Για τα μέτρα της κυβέρνησης και το Μνημόνιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε: «Η νέα κυβέρνηση αντέδρασε μόλις είχε πλήρη επίγνωση των πραγμάτων. Έκανε τις κινήσεις που έπρεπε.

Εκ των υστέρων φάνηκε ότι αυτές δεν ήταν αρκετές.  Καταθέσαμε έναν προϋπολογισμό, μόλις τρεις βδομάδες αφότου ανεβήκαμε στην εξουσία, με μείωση ελλείμματος 3,5%, για τον επόμενο χρόνο, αλλά η δυναμική του 2009 δεν μπορούσε να αντιστραφεί. Ήταν αδύνατο από τα μέσα Οκτωβρίου ή τα τέλη Οκτωβρίου να μπορέσει κανείς να σταματήσει το έλλειμμα από το να σκαρφαλώσει στο 16%. 

Κι, επίσης, πολλά πράγματα δεν τα ξέρει κανένας παρά με αρκετούς μήνες καθυστέρηση όπως ήταν όλα τα χρέη.  Ο υπουργός των Οικονομικών είναι πάντα πιο κοντά στη πραγματικότητα. Είναι αυτός που αντιλαμβάνεται πρώτος τις εύθραυστες  ισορροπίες της οικονομίας  και τις ανάγκες λήψης μέτρων. Θέλω να επαναλάβω ότι  όποιες αποφάσεις κι να έπαιρνε κανείς εκείνους τους δύο μήνες δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αποφευχθεί αυτό το οποίο έγινε τελικά από το να ενταχθεί η χώρα στο μνημόνιο. 

Η πρόθεση της κυβέρνησης διατυπώνεται στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου, στις αρχές στο προσχέδιο και στη συνέχεια στο τελικό σχέδιο. Όταν πρωτοαναφέρθηκε το πάγωμα των μισθών υπήρξαν πολλές αρνητικές φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ .Πέρασε ένα χρονικό διάστημα  μέχρις ότου αντιληφθούν κάποιοι την ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Αυτό δεν άλλαζε με τίποτα το τελικό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση για το αν θα πολιτευθεί στις επικείμενες εκλογές, απάντησε: «Αυτό είναι μια απόφαση την οποία θα πάρω τις επόμενες εβδομάδες. Θα την πάρω ζυγίζοντας διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν και με την προσωπική μου ζωή και την οικογένεια μου. Θέλω να πω την άποψή μου για το που θα πρέπει να πάει  από δω και πέρα η χώρα, και να την πω για όσους θέλουν να την ακούσου, εξηγώντας τι κάναμε γιατί το κάναμε που κάναμε λάθη που δεν κάναμε. Η συζήτηση τα δύο τελευταία χρόνια είναι κρίσιμη για να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα». 

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου  αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των πολιτών εναντίον πολιτικών. «Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι πολιτικοί στη χώρα ζούμε σ ένα ιδιότυπο κατ’ οίκον περιορισμό. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους.  Αυτό είναι κάτι που σε μια δημοκρατική χώρα και κοινωνία όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Κι είναι κάτι που προβληματίζει όλους μας. Πρέπει κάθε στιγμή να ομαλοποιηθεί αυτή η  κατάσταση».       

Σχετικά Θέματα: «Καρφώνει» Παπακωνσταντίνου – Παπανδρέου για το ΔΝΤ ο Προβόπουλος



σχετικα αρθρα