Ως «μαύρο πρόβατο της κυβέρνησης Παπανδρέου» χαρακτήρισε τον εαυτό της η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009. «Ακόμα και στην εποχή του μνημονίου κατάφερα να περάσω σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ρύθμιση χρεών για 27.000 επιχειρήσεις, η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η προστασία του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα μπορούν να γίνουν πολλά» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι για τις θέσεις υπήρξε το «μαύρο πρόβατο» της κυβέρνησης Παπανδρέου, δεχόμενη συνεχείς επιθέσεις από μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς επίσης και ότι έπρεπε να φύγει από το Υπουργείο Εργασίας για να περάσουν τα μέτρα του Οκτωβρίου και να αποδομηθούν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα πραγματοποίησε επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου  λέγοντας ότι «ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2009 ήταν γνωστός». Είπε ότι τον είχε επισημάνει έγκαιρα και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας «είχαν ενταχθεί συγκεκριμένα μέτρα τόσο για το φορολογικό σύστημα και την πάταξη της φοροδιαφυγής, όσο και για την περιστολή δαπανών», αλλά εκείνη δεν ήταν υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές. Προκάλεσε, ωστόσο, τον κ. Προβόπουλο «να απαντήσει πότε αντιλήφθηκε ότι θα κλείσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανεισθεί και τι συμβουλή έδωσε τότε στην κυβέρνηση όσον αφορά στη χρηματοδότηση της χώρας».

Κατά την πρόεδρο της «Κοινωνικής Συμφωνίας» το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι αν υπήρχε ή όχι δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009, «αλλά το τι πρέπει να γίνει σήμερα για να μην επιβληθούν σε λίγους μήνες νέα επώδυνα μέτρα για μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους».