Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Β’ Αθήνας, είναι ενδεικτικά της ρευστότητας του κλίματος που επικρατεί στο εκλογικό σώμα. Το στοίχημα πλέον για τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι να αποκαταστήσουν την πολιτική τους κυριαρχία στους πολίτες, ενδυναμώνοντας τα ποσοστά τους σε μία περιφέρεια που, λόγω της ευρύτητας και των ανομοιγενειών της, αποτελεί ουσιαστικά το πρόκριμα του εκλογικού αποτελέσματος. Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία –μετά και τη γνωστοποίηση της διαμόρφωσης των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» από τον Π. Καμμένο- διαπιστώνουν πολιτικές ανατροπές στα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς ώστε να μπορεί κάποιος να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι τα ευρήματα των ερευνών θα αποτυπωθούν ως έχουν σήμερα και το βράδυ της εκλογικής Κυριακής.

Για την ώρα πάντως, με μεταξύ τους αποκλίσεις που δεν ξεπερνούν τη μισή μονάδα και τα ποσοστά να κινούνται περί το 11,5-13%, τέσσερα κόμματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Πρώτη η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη η ΝΔ και τέτερτο το ΚΚΕ. Από απόσταση, αν και πλασάρεται στην πρώτη πεντάδα, ακολουθεί και ο ΛΑ.Ο.Σ. Αξίζει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι, ακόμη και το 2004 –ή και το 2007- που η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές, η διαφορά της από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στην Β’ Αθήνας ήταν μόλις μία μονάδα.
 
Δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα, δύσκολα θα διαφοροποιήσει την πρόθεσή του να υποστηρίξει εκλογικά την κομμουνιστική Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει πλέον στον Φ. Κουβέλη, προς τον οποίο και φιλοδοξεί να ανακόψει τις διαρροές. Ομοίως και η ΝΔ η οποία, λόγω του κατακερματισμού της εμφανίζει εξίσου χαμηά ποσοστά, αναμένεται να επιχειρήσει να κλείσει τη στρόφιγγα προς τον Π. Καμμένο –η Β’ Αθήνας είναι άλλωστε η περιοχή της πολιτικής του δραστηριοποίησης- αλλά και προς τον Γ. Καρατζαφέρη –επίσης διατηρεί αν και μειούμενη, τη δυναμική του στην εν λόγω περιφέρεια.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ρητορική Σαμαρά και η προεκλογική του στρατηγική –από κοινού με τη γνωστοποίηση του προγράμματος της ΝΔ που θα αποκαλύπτεται τμηματικά- θα οδηγήσει σε συσπείρωση ή αποσυσπείρωση του εκλογικού σώματος. Ειδικά δε σε μία τόσο μεγάλη περιφέρεια όπου, κατά τεκμήριο, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει ο πολιτικός λόγος και η ραδιοτηλεοπτική προβολή των υποψηφίων.

Επιπρόσθετα, τη μάχη θα κληθούν να δώσουν για την ΝΔ και έμπειρα στελέχη με μακρόβια πολιτική πορεία και τ αοποία, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για την Β’ Αθήνας, διατηρούν τη δυναμική τους ανάμεσα στο εκλογικό σώμα.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στην πρώτη τριάδα εμφανίζονται οι Β. Μεϊμαράκης, Κ. Χατζηδάκης και Α. Σπηλιωτόπουλος με τους Μ. Γιακουμάτο και Αρ. Ντινόπουλο να ακολουθούν. Από εκεί και κάτω εναλλάσσονται οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Παναγιωτόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης, Β. Πολύδωρας, Γ. Παπαθανασίου, Ευ. Αντώναρος και Άννα Καραμανλή.

Δεν αποκλείονται πάντως και κάποιες ανατροπές στη λίστα με τους πρώτους, ειδικά εφ’ όσον τελικά αποφασιστεί να κατέλθει υποψήφιος στην Β’ Αθήνας ο Γ. Μιχελάκης. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος θα επιθυμούσε το σταυρό, ωστόσο ο Α. Σαμαράς σκέφτεται και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε ο εκπρόσωπος Τύπου να μη δεσμεύεται από τον βάσει του Νόμου περιορισμό των μηντιακών εμφανίσεων κατά την προεκλογική περίοδο.


Πάνος Ρασσιάς