current views are: 1

20 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση15:57

Η «L’ Echo» χαρακτηρίζει τον Βενιζέλο ως… κύριο Λιτότητα

Yπό τον τίτλο «Ο Βενιζέλος αφήνει το Οικονομικών για να ηγηθεί των Ελλήνων σοσιαλιστών», η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L’ Echo» φιλοξενεί στο σημερινό της φύλο δημοσίευμα που αναφέρεται στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην προσωπικότητα του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση 15:57’
αρθρο-newpost

Yπό τον τίτλο «Ο Βενιζέλος αφήνει το Οικονομικών για να ηγηθεί των Ελλήνων σοσιαλιστών», η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L’ Echo» φιλοξενεί στο σημερινό της φύλο δημοσίευμα που αναφέρεται στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην προσωπικότητα του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Yπό τον τίτλο «Ο Βενιζέλος αφήνει το Οικονομικών για να ηγηθεί των Ελλήνων σοσιαλιστών», η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L’ Echo» φιλοξενεί στο σημερινό της φύλο δημοσίευμα που αναφέρεται στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην προσωπικότητα του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Άλλη μια αναστάτωση στο ελληνικό πολιτικό πεδίο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή του. Μια νέα ελπίδα γεννιέται σήμερα, αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη για ένα νέο ξεκίνημα, ξεκινάμε» δήλωσε λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση.

Ο τόνος που χρησιμοποίησε δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο που τον έχουν λιντσάρει ή τον έχουν αποκηρύξει, σε έναν άνθρωπο υποχρεωμένο να εγκαταλείψει τη θέση του για να αποσοβηθεί μια κρίση. Το αντίθετο. Χαλαρός, καταδεκτικός, ο Βενιζέλος, 55 ετών, επιβεβαίωσε την εκλογή του την Κυριακή ως προέδρου του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ.

Υπουργός Οικονομικών μόλις εννέα μήνες, και μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία των Ελλήνων σοσιαλιστών, ο Βενιζέλος διαδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου, πρόεδρο του κόμματος από το 2004 και πρώην πρωθυπουργό.

Για τους Έλληνες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει ο αμείλικτος κ. Λιτότητα. Ύστερα από πέντε μήνες στο υπουργείο Οικονομικών, ο Βενιζέλος κατόρθωσε να ψηφιστεί, εν μέσω των βίαιων διαδηλώσεων του Ιουνίου, ένας νόμος που επέβαλε στους Έλληνες να σφίξουν το ζωνάρι ως το 2015.

Διαδεχόμενος τον τεχνοκράτη Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τις Βρυξέλλες, αλλά δεν διέθετε την ανάλογη πολιτική δεξιότητα στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος έριξε όλο το βάρος στην υιοθέτηση του αντιδημοφιλούς νόμου, με την κοινή γνώμη όλο και περισσότερο κουρασμένη από την προσπάθεια.

Το φθινόπωρο, όμως, ο Βενιζέλος συγκέντρωσε την οργή των πιστωτών. Του καταλόγισαν βραδύτητα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο λόγος και η ευφράδεια αυτού του λαμπρού συνταγματολόγου, ο οποίος έβαλε στην άκρη την παλαιά του αντιπαλότητα με τον Γιώργο Παπανδρέου για να προσπαθήσει να σώσει τη χώρα, δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους πιστωτές για την αποτελεσματικότητα της χώρας στη μάχη ενάντια στο χρέος και στα ελλείμματά της. Ένας πολιτικός επιστήμονας και καλός γνώστης της ελληνικής κατάστασης, εκμυστηρεύτηκε κάπου τις αμφιβολίες του για την ικανότητά του να επιτύχει τις θεμελιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, παρά τη μακρά υπουργική του πείρα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος το 1993, ο Βενιζέλος πέρασε από τα υπουργεία Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Πολιτισμού (απ’ όπου επόπτευσε τις προετοιμασίες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004) και, ως το 2011, και Άμυνας. Η οικονομική κρίση δεν έκανε εύκολη, πέρυσι, την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως και άλλοι πριν από αυτόν, ο Βενιζέλος συγκρούστηκε με την αδιαλλαξία του δεξιού κόμματος, το οποίο αρνιόταν επί μήνες να συγκατατεθεί σε μια πολιτική λιτότητας, προτού, εν τέλει, υποχωρήσει, υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών που απειλούσαν πως θα κλείσουν τη στρόφιγγα και θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα σε μια σίγουρη χρεοκοπία».


σχετικα αρθρα