Η τοποθέτηση του Φίλιππου Σαχινίδη στη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκαλεί σειρά ερωτημάτων. Θέτουμε τις παρατηρήσεις, τις απορίες και τους φόβους μας, ευχόμενοι να μην γίνουμε μάντεις δεινών.
Στο τελευταίο Eurogroup, την Ελλάδα εκπροσώπησαν από κοινού οι κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος. Ο Πρωθυπουργός με τεράστια εμπειρία στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, εμπειρότατος πολιτικός και πρόεδρος- πλέον, του κόμματος με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στην παρούσα Βουλή. Στο επόμενο Eurogroup, θα μας εκπροσωπήσει ο κ. Σαχινίδης.

Με εμπειρία περίπου τριών ετών ως τραπεζικό στέλεχος (2004-2007 Ειδικός Συνεργάτης, Ε.Τ.Ε. στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης) και μικρομεσαία πολιτική εμβέλεια και εμπειρία (εξελέγη βουλευτής το 2007). Είναι σαφές ότι υπάρχει ζήτημα για την αποτελεσματικότητα με την οποία μπορεί να χειριστεί τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας ο κ. Σαχινίδης.

Το ομολογουμένως πλούσιο συγγραφικό του έργο και η θητεία του (2000- 2004) ως Ειδικού Συμβούλου στο Οικονομικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, δεν αποτελούν εχέγγυα. Η επιλογή του, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των δυσλειτουργιών της Κυβέρνησης Παπαδήμου και πολύ φοβόμαστε ότι στα επόμενα δύο προγραμματισμένα Eurogroup, ο Πρωθυπουργός οφείλει να… συνοδεύει τον υπουργό του, όχι ως συμπαραστάτης, αλλά σαν… παιδοτρίβης.

Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται καμπανάκια για τους κινδύνους χαλάρωσης κατά την προεκλογική περίοδο από τους εταίρους- δανειστές. Επιπροσθέτως, ο κ., Σαχινίδης, υπήρξε στενός συνεργάτης (και επιλογή όπως λέγεται) του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Υπό την έννοια αυτή φέρει και αυτός ευθύνες για την πορεία της οικονομίας, την δραματική υστέρηση των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων κοκ. Υπό μια έννοια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «λοστρόμος» του… Τιτανικού, αν δεχτούμε ότι «ύπαρχος» ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και «πλοίαρχος» ο Γ. Παπανδρέου. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε το 1963 και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης (Queens College) και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έλαβε υποτροφία από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας. Την περίοδο 1991 -1994, δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Σχολή Διοίκησης). Είναι Τραπεζικό Στέλεχος.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Σημίτη. Υπήρξε Πρόεδρος Επιτροπής «Απασχόληση: Κίνδυνοι, Προκλήσεις, Προοπτικές» και μέλος της Επιτροπής «Κράτος-Αγορά και Παροχή Δημόσιων Αγαθών», του ΙΣΤΑΜΕ. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη Βουλευτής Λάρισας. Την περίοδο 2007 – 2009 ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στις εκλογές του 2009 επανεξελέγη Βουλευτής και ανέλαβε Υφυπουργός Οικονομικών. Έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο με δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, στον περιοδικό τύπο και σε εφημερίδες. Είναι παντρεμένος με τη Ράνια Καραγεώργου από το 1990 και έχει ένα γιο 18 ετών, το Δημήτρη.


Σχετικό Θέμα:

Νέος υπουργός Οικονομικών ο Φίλιππος Σαχινίδης