«Εγώ πιστεύω ότι όποιος βουλευτής από αυτούς που έχουν διαγραφεί, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχει ενταχθεί σε άλλο κομματικό σχηματισμό και εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει, υπό προϋποθέσεις αυτό αίτημα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον «ΒΗΜΑ 99,5». «Η ψηφοφορία για την αποδοχή του δεύτερου μνημονίου ήταν συναισθηματικά πολύ φορτισμένη. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε μια ΚΟ στην οποία έγινε εκτενής συζήτηση. Για μένα, η σημαντική διαχωριστική γραμμή είναι εάν κάποιος συνάδελφος εντάσσεται σε κάποιον άλλο κομματικό σχηματισμό. Από τη στιγμή που δεν εντάσσεται κι αναγνωρίζει ,ενδεχομένως, ότι μπορεί να ψήφισε εκείνη τη στιγμή μ’ έναν τρόπο διαφορετικό από εκείνο, που το κόμμα επιθυμούσε, αλλά στη συνέχεια τροποποιεί την αρχική στάση του, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ανεκτικοί κι ανοιχτοί σε μια τέτοια άποψη.

Αν επιστρέψουν κάποιοι βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία, δεν πιστεύω ότι θα τίθεται ζήτημα να αξιοποιηθεί προεκλογικά απ’ αυτούς, γιατί θα πρέπει κατ’ αρχήν να εξηγήσουν το γεγονός ότι έκαναν μια στροφή. Το οποίο, ενδεχομένως, να είναι πολύ πιο δύσκολο», πρόσθεσε. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Καταρχάς καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι περίπατος όταν μια ολόκληρη κοινωνία βράζει Τώρα το ΠΑΣΟΚ, εάν ανακάμπτει ή δεν ανακάμπτει αφήστε να το δούμε. Εγώ δεν σας κρύβω ότι έχω και κάποιες επιφυλάξεις, για όλη αυτή την εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι ψήφισαν 230.000, αν και μπορεί να κρατάω μια μικρή επιφύλαξη.

Αλλά και να ψήφισαν τόσοι, είναι ένας στους δώδεκα απ’ αυτούς που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Άρα δεν νομίζω ότι έγινε κάποιος θρίαμβος. Ούτε αποδέχομαι την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει, ανασυντάσσεται κι ότι με δυναμική θα εφορμήσει σ’ αυτή την αναμέτρηση προσπαθώντας να μας πείσει ότι πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Αυτό που πρέπει να προκύψει από αυτές τις εκλογές είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Γιατί οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, εκ των πραγμάτων, θα έχει δυσχέρειες. Εγώ πιστεύω ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα περιθώρια να πάρει δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις και να είναι, ταυτόχρονα και αποφασιστική».