Την εκτίμηση πως ο πρώην πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης, φέρει βαρύτατες ευθύνες για αποστολή παραποιημένων στοιχείων στην Eurostat, ενδεχομένως για πολιτικούς λόγους, κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες διαμόρφωσης των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, ο Γκίκας Χαρδούβελης, σύμβουλος του πρωθυπουργού Λ.Παπαδήμου και καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχοντας συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στην Επιτροπή ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών δεδομένων, την οποία σύστησε ο Γ.Παπακωνσταντίνου τον Νοέμβριο του 2009, ο κ. Χαρδούβελης περιέγραψε στην κατάθεσή του την έλλειψη οργάνωσης και κακή διαχείριση που διαπίστωσε, στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που, συντονιζόμενες, παράγουν τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Επιμερίζοντας ωστόσο προσωπικές ευθύνες, ο μάρτυρας κατήγγειλε παραποίηση των στοιχείων που εστάλησαν στην Eurostat στις 4 Οκτωβρίου του 2009, με ευθύνη του κ. Κοντοπυράκη.

«Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία απαιτεί από την κάθε χώρα να στέλνει την 1η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου, κάποια δημοσιονομικά στοιχεία» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης. «Έτυχε το 2009 να συμπέσει με τις εκλογές - και αυτό που αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν ήθελε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δώσει τις πληροφορίες Παρασκευή, διότι θα έβγαινε στις Κυριακάτικες εφημερίδες και θα επηρέαζε πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα». ανέφερε ο μάρτυς και συνέχισε:

Δεν είδε πολιτικές παρεμβάσεις στο φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 η Μπαλφούσια

Για μη ρεαλιστικές δημοσιονομικές προβλέψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων έκανε λόγο στην κατάθεσή της στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έλλειμμα του 2009 η Στέλλα Μπαλφούσια, πρώην μέλος του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ και η πρώην επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα εκτός πραγματικότητας τις καταγγελίες ότι η διαμόρφωση του ελλείμματος έγινε μετά από παρέμβαση πολιτικών προσώπων.

«Συστηματικά οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν προβλέψεις, οι οποίες δεν ήταν ρεαλιστικές και αυτό ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα» υποστήριξε η κυρία Μπαλφούσια και αναφερόμενη στον τρόπο που οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχωρούσαν σε προβλέψεις, είπε ότι συστηματικά προέβλεπαν αύξηση του Α.Ε.Π., περισσότερη από όσο μπορούσε κανείς να αναμένει, προέβλεπαν ελλείμματα χαμηλότερα και καλύτερες επιδόσεις.

Για τα επίμαχο έλλειμμα του 2009 το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ υποστήριξε ότι «το 2009 ξεκίνησαν με μια πρόβλεψη πολύ ευνοϊκή, την αναθεώρησαν αργότερα και, κατά τη γνώμη μου, η πρόληψη αυτή ήταν προβληματική. Αυτό το αποδεικνύει η πραγματικότητα, αλλά και με τα δεδομένα που γνώριζε κανείς τότε, κατά τη διάρκεια του χρόνου, με την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών, με την πορεία του Α.Ε.Π., με τα άλλα στοιχεία που δημοσίευε η Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν φανερό ότι η πρόβλεψη αυτή δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και απείχε πολύ από την τάση και τις εξελίξεις.

Φυσικά, ποτέ δεν μπορεί κανείς να κάνει μια πρόβλεψη και να πετύχει ακριβώς, είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά είναι άλλο να προβλέπει κανείς ένα έλλειμμα 3% και να γίνει 3,5% και άλλο είναι να προβλέπει ένα έλλειμμα 3% και να γίνει 10%. Αυτό σημαίνει ότι ή κάτι πολύ σημαντικό μας διέφυγε ή κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει».

Πηγή: skai.gr/tovima.gr