«Η κυβέρνηση φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα το 2009 και το έκανε για δύο λόγους: Για να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και για να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος την επόμενη χρονιά, μη επαναλαμβάνοντας τις έκτακτες δαπάνες του 2009. Αυτό εξηγεί το γεγονός, ότι το έλλειμμα το 2010 έπεσε κατά 5 μονάδες, ενώ το 2011, μετά από τη θύελλα των μέτρων που επιβλήθηκαν, μειώθηκε στην καλύτερη περίπτωση, κατά 1,5 μονάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατέθεσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου   ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009. Ο κ. Παπαθανασίου επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και δευτερευόντως στον Γιώργο Παπανδρέου τόνισε: Αυτοί είναι οι δύο πολιτικοί, που «με τις αποφάσεις τους, μας οδήγησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θέλουν, μέσω αυτής της Εξεταστικής, να εξασφαλίσουν ένα πιστοποιητικό αθωότητας. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της ΝΔ ανέφερε ότι «το έλλειμμα έφτασε στο 12,7 % επειδή εκεί το πήγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με προσωπική ευθύνη του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, φουσκώνοντας τις δαπάνες στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μεταθέτοντας έσοδα για το 2010». 
Αναφερόμενος μάλισατ στην κατάθεση Παπακωνσταντίνου στην εξεταστική κάνει λόγο για «ψέματα, ψέματα, ψέματα για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες του». 

Ο κ. Παπαθανασίου εκτίμησε επίσης ότι αν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έπαιρνε γενναία μέτρα τον Οκτώβριο του 2009 «θα είχαμε στείλει το σωστό μήνυμα στις αγορές και θα είχαμε αποφύγει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ». Υπενθύμισε δε, ότι η ΝΔ ήδη από τη ΔΕΘ τα Σεπτέμβριο του 2009 είχε παρουσιάσει διαρθρωτικά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος ενώ το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο «συνέχιζε να υποστηρίζει ότι λεφτά υπάρχουν και έταζε στους πάντες τα πάντα». 


Επ’ αυτού βάλει μάλιστα ευθέως και προσωπικά κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου , ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όχι μόνο δεν τα έλαβε, αλλά φρόντισε να συκοφαντήσει και να διασύρει τη χώρα του διεθνώς. Σε κάθε περίπτωση, οι προσωπικές ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου είναι τεράστιες και αυταπόδεικτες». 

Στο επιχείρημα περί παραποίησης των στοιχείων που στέλνονταν στην Eurostat, ο κ. Παπαθανασίου απαντά πως «ο στόχος για έλλειμμα 6% το 2009, ήταν πρόβλεψη και όχι στατιστικό στοιχείο. Στις κατηγορίες ότι ο ίδιος απέκρυπτε την ανακοίνωση στοιχείων σε μηνιαία βάση, από το καλοκαίρι του 2009, ο απάντησε υποστηρίζοντας πως αυτό το έκανε «για να προστατευτεί η χώρα από τους διεθνείς κερδοσκόπους» και πως «τα στοιχεία αυτά ήταν διαθέσιμα κάθε μήνα και γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν είπαμε στους δανειστές, πριν μάλιστα τους απλώσουμε το χέρι για δανεικά, ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα. Ούτε περιφερόμαστε από κανάλι σε κανάλι, για να τους απειλήσουμε ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, όπου και καταλήξαμε τελικά. Το ποιος προστάτεψε το δημόσιο συμφέρον και ποιος το ζημίωσε, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε», υπογράμμισε. 

Πηγή: Skai.gr