current views are: 1

22 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση15:49

Guardian: Νεο-αποικιακή η αλαζονεία της Tρόικας για την Ελλάδα

Αρκετά αιχμηρό άρθρο κατά της τρόικας και των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, κάνοντας λόγο για «διάσωση» που αδιαφορεί για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για την τύχη των Ελλήνων.

Δημοσίευση 15:49’
αρθρο-newpost

Αρκετά αιχμηρό άρθρο κατά της τρόικας και των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, κάνοντας λόγο για «διάσωση» που αδιαφορεί για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για την τύχη των Ελλήνων.

Αρκετά αιχμηρό άρθρο κατά της τρόικας και των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, κάνοντας λόγο για «διάσωση» που αδιαφορεί για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για την τύχη των Ελλήνων. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες ότι κοιτάζουν το συμφέρον τους, παραβλέποντας τις οδυνηρές συνέπειες που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές τράπεζες -που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προοπτική επανεκκίνησης της οικονομίας η οποία βυθίζεται για έκτο χρόνο στην ύφεση- δεν έχουν διασωθεί, τονίζει ο αρθρογράφος Kevin Featherstone.

Η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 53% με το πρόγραμμα του PSI τους προκάλεσε ισχυρές απώλειες, γι’ αυτό και τώρα βρίσκονται ενώπιον ευρείας εθνικοποίησης, πέφτοντας ξανά σε πολιτικά χέρια που δεν «φημίζονται» για την πειθαρχία τους.

Το πώς αυτή μπορεί αυτή η εξέλιξη να ωθήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι ασαφές, τονίζει ο Guardian.

To δημοσίευμα τονίζει ότι παρά τη «διάσωση» η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά σε κοινωνικό επίπεδο, αφού η οικονομία παραμένει σε ύφεση, και το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει επαρκές σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

«Η μελαγχολία βρίσκεται παντού» τονίζει το άρθρο συμπληρώνοντας ότι ακόμα και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ θα «πέσει» στα επίπεδα του 2009.

Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίον η Ελλάδα διασώζεται. Οι αυστηρές περικοπές, οι μεγαλύτερες ακόμα και σε επίπεδο χωρών ΟΟΣΑ προβλέπεται να συνεχιστούν. Οι διορθώσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι βραχυπρόθεσμες και όχι με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς αναπτυξιακό ορίζοντα.

«Υπάρχει εμμονή με την ισορροπία του προϋπολογισμού και όχι με τον οικονομικό σχεδιασμό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Guardian μάλιστα κάνει λόγο για «νεο-αποικιακή αλαζονεία» των στελεχών της τρόικας, τα οποία έχουν εμμονή με την τήρηση του προϋπολογισμού.

Μία πραγματική διάσωση θα έπρεπε να αφορά στην αναζήτηση τρόπων για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας, με μακροπρόθεση υποστήριξη . Η «διάσωση» προχωρά παραβλέποντας τις επιπτώσεις για τους πολίτες της Ελλάδας. «Οι Αθηναίοι προειδοοποιούν τους Πορτογάλους: Προσοχή στα “δώρα” των Ευρωπαίων» καταλήγει το άρθρο.

Β.Β.


σχετικα αρθρα