Διχαστικές διαστάσεις κινδυνεύει να λάβει το ζήτημα της επιστροφής των διαγραφέντων βουλευτών στις τάξεις της ΝΔ, ανάμεσα σε βουλευτές οι οποίοι από την πρώτη στιγμή και σε όλες τις περιπτώσεις στήριξαν με την ψήφο τους τη νέα δανειακή σύμβαση και σε εκείνους που διαφοροποιήθηκαν αρχικά, υποστήριξαν τους εφαρμοστικούς, κάνοντας την τελική στροφή των 180 μοιρών στην πρόσφατη ψηφοφορία για την κύρωση της δανειακής σύμβασης.  Η στάση της Συγγρού παραμένει σιβυλλική με τους επιτελείς του προέδρου της ΝΔ να αποκρίνονται στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις με το «δεν ξέρω, δεν απαντώ» επιχειρώντας επί της ουσίας και τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να μη ρίξουν νερό στο μύλο της εσωστρέφειας. Φαίνεται ωστόσο ότι, στην τελική ευθεία για τις εκλογές, η απόφαση Σαμαρά πιθανώς γείρει περισότερο υπέρ της επανένταξης των διαγραφέντων ακόμη και στα ψηφοδέλτια. 

Για την ώρα, η διατύπωση αντιρρήσεων στην επιστροφή των διαγραφέντων στα ψηφοδέλτια περιορίζεται από βουλευτές στα «πηγαδάκια» της Βουλής και αφορούν κυρίως τις μεγάλες περιφέρειες. Απέναντι στο ενδεχόμενο, άμα τη ανακοινώσει της επανένταξης των διαγραφέντων ναξεκινήσει ένα γαϊτανάκι δημοσίων διαφωνιών, από την Συγγρού προτιμούν να παίξουν για λίγο ακόμη «κατενάτσιο». 

Εκ παραλλήλου, η ηγετική ομάδα της ΝΔ «λοξοκοιτάζει» και προς την πλευρά της Ιπποκράτους, αναμένοντας και τις κινήσεις Βενιζέλου ως προς τους «πράσινους» διαγραφέντες, ώστε οι «πανστρατιές» των δύο μεγάλων κομμάτων να έχουν κοινά χαρακτηριστικά και οι όποιες αποφάσεις να αποκτήσουν κομματική νομιμοποιητική βάση. 

Εξάλλου, είναι προφανές ότι το κυριότερο «επιχείρημα» των διαγραφέντων απέναντι στο εκλογικό τους ακροατήριο –δηλαδή αυτό της καταψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης- παύει να έχει ισχύ αφ’ ης στιγμής οι επόμενες κινήσεις τους έγιναν στην κατεύνθυνση της ανατροπής της αρχικής τους στάσης. 

Έχει αξία πάντως το γεγονός ότι ήδη, βουλευτές οι οποίοι κινούνται στις παρυφές της κομματικής ηγετικής πυραμίδας, λειτουργούν ως γεφυροποιοί ανάμεσα στα δύο βουλευτικές «ομάδες», ώστε να αποσοβηθεί εγκαίρως κάθε ενδεχόμενο να ξεσπάσει ενδοκοινοβουλευτική κρίση. Πάνος Ρασσιάς