Επίθεση στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι οδήγησε τη χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα του 2009, αφήνοντας όμως σαφείς αιχμές προς υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι ήθελαν την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων αντί της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. «Όλοι χρησιμοποιείτε το "λεφτά υπάρχουν", αλλά παραβλέπετε το άλλο σύνθημα της ίδιας περιόδου που έλεγε "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Δεν αποκρύψαμε ποτέ το μέγεθος των προβλημάτων, το οποίο αποτυπωνόταν στο σύνθημα αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις του Γιάννη Παπαθανασίου, χαρακτηρίζοντάς τον «το ίδιο επικίνδυνο ως υπουργό και ως βουλευτή», αλλά διαμαρτυρήθηκε και για την στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε, καταπολεμούσε τη λήψη μέτρων, που υποτίθεται πως η ίδια θεωρούσε απαραίτητα. Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε και σε διεργασίες σύμπτυξης ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και της Ιταλίας το 2008, που ματαιώθηκαν κατόπιν αντίθεσης της Γερμανίας, και σε ενδεχόμενη γνώση των διεργασιών αυτών από τον Γ. Προβόπουλο.

«Η χώρα δεν θα έφθανε στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, αν δεν είχε μεσολαβήσει ένα πολιτικό compromise (σ.σ. συνεννόηση) το 2007, που επέτρεψε να γίνει η άρση της επιτήρησης - με αποτέλεσμα τη δημοσιονομική χαλάρωση το 2007-8, που οδήγησε στον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2009» εκτίμησε ο κ. Σαχινίδης.

«Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο, διότι το πρόβλημα ήταν χρόνιο και συσσωρευμένο, κι είχαμε ελλείμματα που χρόνο με το χρόνο δημιουργούσαν ένα ανεξέλεγκτο χρέος. Οι αγορές δεν παρακολουθούσαν επίσης το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που ήταν αποκαλυπτικό των τεραστίων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα όφειλε να είχε παρέμβει τουλάχιστον το 2009 για την αποτροπή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, «άφησε τη χώρα ανυπεράσπιστη, διότι δεν είχε κάνει την παραμικρή τεχνική επεξεργασία και δεν είχε δημιουργήσει τις υποδομές που θα επέτρεπαν σε κάποιο από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, να γίνει υλοποιήσιμο». Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία, κατά τον κ. Σαχινίδη, είχε προσφύγει σε πρακτικές δημιουργικής λογιστικής, καταγράφοντας στο πρόγραμμα σταθερότητας βελτίωση των οικονομικών των ταμείων, την ώρα που διαπίστωνε μείωση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών - αλλά και με την αποφυγή λογιστικής αποτύπωσης των επιστροφών φόρου που όφειλε το Δημόσιο.

Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, πως το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να λάβει μέτρα που θα κρατούσαν το έλλειμμα σε μονοψήφιο νούμερο, ο κ. Σαχινίδης σημείωσε πως «το ύψος των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση το διάστημα μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009, ήταν περίπου της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Ούτε μία φορά δεν δεχθήκαμε την επικρότηση της Ν.Δ. που υποτίθεται ότι είχε αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαχινίδης επέμεινε πως ήταν ελλιπής, υποστηρίζοντας πως «δεν υπήρχε μία επίσημη δημόσια τοποθέτηση που να αφορούσε το 2009 και που να έστελνε έγκαιρα το μήνυμα περί διψήφιου ποσοστού, αντί του μονοψήφιου που ανακοίνωνε η κυβέρνηση». Παράλληλα άφησε αιχμές και κατά υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου λέγοντας ότι ήθελαν την υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων αντί της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Στο σημείο δε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, ζητώντας από την Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει, κατά πόσον ο κος Προβόπουλος ήταν σε γνώση των συζητήσεων και διαβουλεύσεων που υπήρχαν το 2008 στους κόλπους της Ε.Ε., για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από τον δανεισμό.

Σχετικά με τη φημολογία περί ενδιαφέροντος της ρωσικής και κινεζικής πλευράς, να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στις αρχές του 2010, το οποίο υποτίθεται πως δεν εκμεταλλεύτηκε η Ελλάδα, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε πως «εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι οι μόνοι που δάνεισαν ή αγόρασαν ομόλογα της ελληνικής δημοκρατίας ήταν οι Κινέζοι οι οποίοι πρέπει να πήραν ένα ποσό της τάξης των 5 με 6 δισ. Οι Ρώσοι δεν εμφανίστηκαν σε καμία από τις δημοπρασίες - και δεν είδα και ανάλογο ενδιαφέρον από άλλες χώρες».

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι το πρόβλημα με το ελληνικό έλλειμμα άρχισε το 2001.«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ξεκίνησε το 2009, αλλά το 2001, την επομένη της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη» είπε.