Μια εικόνα έξω από την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου περιγράφει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την απόγνωση Παπαδήμου για την πολύμηνη κωλυσιεργία στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί αλλά και την εμμονή του Γιάννη Ραγκούση στο εν λόγω θέμα.  Μετά από περίπου 3,5 ώρες συνεδρίασης και ενώ όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης παραμένουν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, στην πόρτα βγαίνουν από κοινού από την αίθουσα οι κ. Παπαδήμος και Βορίδης. Κοντοστέκονται για λίγο,
ανταλλάσουν λίγες κουβέντες και παίρνουν αντίθετες πορείες:

Ο κ. Παπαδήμος προς την αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Βορίδης προς την αίθουσα της νομοθετικής επιτροπής της Βουλής ώστε το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο του. Οι λιγοστοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται έξω από το υπουργικό συμβούλιο απευθύνονται προς τον κ. Βορίδη προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες. 

Προτού ο υπουργός Μεταφορών προλάβει να αποκριθεί, ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους δημοσιογράφους και –με τόνο πρόδηλο της απελπισίας του και σχεδόν παρακλητικά- τούς λέει με ευγένεια: «Αφήστε τον να πάει να το καταθέσει»... 

Είχε προηγηθεί μια επεισοδιακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον κ. Ραγκούση να εμφανίζεται κάθετα και εν συνόλω αντίθετος στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο Βορίδη, επιδιώκοντας μάλιστα να προσεταιριστεί και ακόμη μία ομάδα βουλευτών αποτελούμενη από τους κ.κ. Ρέππα, Γερουλάνο, Σηφουνάκη και Παπακωνσταντίνου. 

Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις των υπουργών αυτών περιορίστηκαν στο να ζητήσουν κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με το ζήτημα των μικρών λεωφορείων και για το αν θα πρέπει να ανοίξει η σχετική αγορά στο επίπεδο του τουρισμού. Ο υπουργός Μεταφορών από την πλευρά του αποσαφήνισε ότι αυτό δεν είναι ζήτημα που αφορά στην απελευθέρωση των ταξί εξηγώντας ότι δε θα είχε πρόβλημα να ανοίξει ξεωριστά η συζήτηση για τα τουριστικά. 

Κάποια στιγμή και με τη συζήτηση να έχει ανάψει παρενέβη ο κ. Παπαδήμος και απευθυνόμενος στον κ. Ραγκούση τού ζήτησε να υπάρξει σύγκλιση. «Δε συγκλίνω, διαφωνώ» φέρεται να αποκρίθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αναγνωρίζοντας πάντως τη συνέπεια του κ. Βορίδη να φέρει στο νομοσχέδιο εκείνα ακριβώς που έλεγε και στην αρμόδια επιτροπή. 

Σε γενικές γραμμές, όλοι πλην ενός –του κ. Ραγκούση- εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους προς το νομοσχέδιο Βορίδη.

Μόνον ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αντιτάχθηκε λέγοντας μάλιστα σε δημοσιογράφους κάποια στιγμή που βγήκε αό την αίθουσα, ότι θα το καταψηφίσει και στην Ολομέλεια. 

Η ιστορία των ταξί κρατάει πολύ καιρό, σε βαθμό που αποτέλεσε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Παπανδρέου μονοπωλώντας επανειλλημμένως της πολιτική ατζέντα. Ο κ. Ραγκούσης επέμενε ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση εμφανίζοντας μάλιστα την τρόικα ως επιμένουσα εντόνως στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των ταξί. 

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του  newpost.gr, φαίνεται ότι στο υπουργείο Μεταφορών υπάρχει αλληλογραφία ανάμεσα στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και του εκπροσώπους της τρόικας, στην οποία καταγράφεται η επιμονή Ραγκούση να εμφανιστεί η απελευθέρωση των ταξί ως απαίτηση των τροϊκανών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίος υπουργός έλεγε χθες στο newpost.gr μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι από τα όσα άκουσε στη διάρκεια της συνεδρίασης, απεκόμισε την εντύπωση ότι τελικώς δεν πρόκειται για υποχρέωση της χώρας απέναντι στην τρόικα, παρά μόνον ίσως στο επίπεδο του συμβολισμού. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης συνομιλώντας με το newpost.gr λίγες ημέρες αφ’ ότου ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, είχε εκφράσει την απορία του για το γεγονός ότι επί μήνες η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ασχολήθηκε με ένα ζήτημα δευτερούσης σημασίας, τη στιγμή που ο όγκος εργασίας του συγκεκριμένου υπουργείου είναι τεράστιος. 

Πάνος Ρασσιάς

Σχετικά Θέματα:

Ποιεί την νήσσαν ο Παπαδήμος για τις εκλογές