current views are: 1

23 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση06:55

Διαμαντοπούλου: «Δεν είναι δυνατόν να αλλάξεις μια χώρα σε δύο χρόνια»

Την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει, επεσήμανε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Βερολίνο.

Δημοσίευση 06:55’
αρθρο-newpost

Την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει, επεσήμανε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Βερολίνο.

Την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει, επεσήμανε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Βερολίνο. Η κυρία Διαμαντοπούλου περιέγραψε τις «επώδυνες αλλά αναγκαίες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, επιχείρησε να καταρρίψει τους μύθους γύρω από την ελληνική κρίση και ανέπτυξε τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου το ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον να καταστεί ελκυστικό για τους ξένους.

Σχολιάζοντας τα επικριτικά σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, η υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ότι η ίδια ζήτησε να της δοθεί κατάλογος με τα ονόματα των γερμανικών εταιρειών που αντιμετώπισαν εμπόδια και σημείωσε ότι τελικά επρόκειτο για τέσσερις εταιρείες οι οποίες είχαν εκδηλώσει μόνο προφορικά το ενδιαφέρον τους.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα – «η Ελλάδα δεν είναι εχθρική προς τις ξένες επενδύσεις, είναι εχθρική προς όλες τις επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η υπηρεσία «Invest in Greece» («Επενδύστε στην Ελλάδα») έχει αναλάβει να υποστηρίξει τους επενδυτές και να διευκολύνει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών. 

Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε διεξοδικά στα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, στην μείωση-ρεκόρ του ελλείμματος του προϋπολογισμού και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν, στους τομείς, μεταξύ άλλων, της οικονομίας, της παιδείας, της διοίκησης και της φορολογίας.

Απέδωσε δε τον θόρυβο περί «Κομισαρίων που θα κυβερνήσουν την Ελλάδα» σε σχετικά δημοσιεύματα κάποιων ΜΜΕ και επισήμανε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί καλωσορίζουν την τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό.

Η υπουργός ζήτησε ωστόσο την έμπρακτη συμπαράσταση των εταίρων της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι «αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα, αλλά και λόγια» και μίλησε για «υπερ-παραγωγή» σχολίων από ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετιζόμενων, γύρω από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας καθ’ όλη την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός επισήμανε και τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της αναβολής των εκλογών, εκφράζοντας την απορία, πώς ένας έμπειρος πολιτικός αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι και η ίδια συμφωνούσε με την ουσία της τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε. «Άλλο όμως να το λέω εγώ», δήλωσε.

Κατά την διάρκεια πάντως της συζήτησης, έγινε φανερή και η δυσπιστία από την πλευρά των επενδυτών. Εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα τόνισαν ότι προτιμούν να περιμένουν ακόμη 3-4 χρόνια ώστε να βεβαιωθούν ότι έχει εκλείψει η γραφειοκρατία και η διαφθορά και ότι έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Ο Τόρστεν Κάλβαιτ της εταιρείας «Hochtief» αναφέρθηκε σε χρέη του ελληνικού δημοσίου και έκανε λόγο για «τάση αποεπενδύσεων και όχι επενδύσεων».

Σχετικά, τέλος, με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μεταξύ των κκ Ρέσλερ και Χρυσοχοϊδη, η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ δύο κρατών χτίζονται με γεγονότα, όχι με προσωπικές συμπεριφορές».


σχετικα αρθρα