«Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε για την έξοδο της χώρας από την κρίση, γι’ αυτό ακριβώς λέμε ότι είναι μια ευκαιρία σε αυτές τις εκλογές να επανανομιμοποιηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην κυβέρνηση», τόνισε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να πάμε σε εκλογές και ότι διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «πάνω από όλα» βάζει το συμφέρον της χώρας και «εφόσον διαπιστώσουμε και με τα αποτελέσματα των εκλογών ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση αυτών των πράξεων και των πολιτικών της κυβέρνησης, που πολλές από αυτές δεν ήταν προγραμματικές μας δεσμεύσεις και δεν αφορούν καν τις ιδεολογικές μας προσεγγίσεις ως προς την πολιτική, θα πρέπει να τις επανανομιμοποιήσουμε».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση «ρίχνει το γάντι» στην ΝΔ για την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι στον ένα χρόνο διακυβέρνησής της, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τολμά και κάνει ρήξεις και σημείωσε ότι συνεπώς η συνέπεια και η ειλικρίνειά της έχει αποδειχτεί.

«Άρα, εμείς ό,τι είναι να πούμε το λέμε ευθέως. Τολμάμε ευθέως και δεν κρυβόμαστε από πουθενά και για κανέναν», τόνισε.

Για το εάν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του το βράδυ της Κυριακής, απάντησε:

«Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα και θα δούμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα αλλοίωσης του πολιτεύματος από το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Πεταλωτής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει συνολική πολιτική θεώρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εξήγησε ότι από αυτές κρίνεται το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η υλοποίηση του «Καλλικράτη», η λειτουργία του επιτελικού κράτους, αλλά και ζητήματα του πολιτικού συστήματος, μέσω της αποκέντρωσης της λήψης των αποφάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει την «ενόχληση» που εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για το δίλημμα που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο πρωθυπουργός έβαλε τις παραμέτρους ευθύνης για αυτές τις εκλογές και υπενθύμισε (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) ότι, αν και αυτοδιοικητικές, οι εκλογές αυτές γίνονται σε πολύ κρίσιμη χρονική καμπή για την πορεία της χώρας που μπορεί πραγματικά να κρίνει την πρόοδο και το μέλλον της Ελλάδας.

Σημείωσε δε ότι «δεν μπαίνουμε σε θέμα προσώπων» και ότι η κυβέρνηση έβαλε το διακύβευμα για το «αν ο λαός σε αυτές τις εκλογές θα δώσει το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά, ότι αυτές οι πολύ μεγάλες θυσίες και η πολύ σκληρή, αλλά σταθερή πορεία της χώρας θα συνεχιστεί ή μπορεί να αποτραπεί από άλλους παράγοντες».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει χαράξει μέτωπο ευρύτατων αλλαγών με σκοπό να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δημιουργήσει τις βάσεις ενός στέρεου οικοδομήματος, που ποτέ ξανά δεν θα βρεθεί σε παρόμοια δεινή θέση.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «δυνάμεις του παρελθόντος, της οπισθοδρόμησης, της συντήρησης και του μηδενισμού προσπαθούν -ακόμα και με πρόσφατα τηλεοπτικά προεκλογικά σποτ, όπως της ΝΔ- να αποτρέψουν τις αλλαγές αυτές».

Κατηγόρησε δε αυτές τις δυνάμεις ότι στόχο έχουν «να αποτρέψουν την πρόοδο, να επιφέρουν αποσταθεροποίηση, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της διατήρησης των καταστάσεων, που οι ίδιοι δημιούργησαν, που μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας και που συνεχίζουν αμετανόητοι να υποστηρίζουν».

*** «Δεν τοποθετήθηκαν στο ίδιο ζήτημα» και «δεν υπάρχει διάσταση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής αναφορικά με τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου περί αντιπαραγωγικότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και σημερινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου ότι εκείνος ασκεί την κυβερνητική πολιτική, σε ό,τι αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και πως η κυβέρνηση υποστηρίζει όλα τα στελέχη τους.

«Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος σαφέστατα ισχύει», είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «κάποιες απόψεις του κ. Πάγκαλου δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σαφέστατα είναι ο αρμόδιος υπουργός και σαφέστατα εκφράζει και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις».

*** Στο σχετικό δελτίο Τύπου της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη παρέπεμψε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το «σπάσιμο» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από δύο εταιρείες.

*** «Υπάρχει απόφαση του ΕΣΡ, που, όμως, είναι μια ανεξάρτητη αρχή και η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επηρεάζει τις αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με την απόφαση του ΕΣΡ για το KONTRA Channel. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν ανοιχτά ραδιοτηλεπτικά θέματα τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βάλει σε κάποια τάξη. Ερωτηθείς για την «αδιαφάνεια» στο κόστος λειτουργίας του καναλιού της Βουλής, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι το κανάλι αυτό έχει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και ότι δεν υπάρχει αδιαφάνεια. Επεσήμανε δε ότι και το Κανάλι της Βουλής υφίσταται τις περικοπές και την εξοικονόμηση των δαπανών.