current views are: 1

26 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση04:10

Ο Κουβέλης που βιάζεται, ο Τσίπρας που περιμένει…

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δεν έστειλαν το καλύτερο μήνυμα στα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ παραμένει εδώ και ένα χρόνο στάσιμο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε ελαφρά, η Δημοκρατική Αριστερά ήταν η χαμένη από την πρώτη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Η κινητικότητα δείχνει να μεταφέρεται στα δεξιά του δημοσκοπικού φάσματος. 

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δεν έστειλαν το καλύτερο μήνυμα στα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ παραμένει εδώ και ένα χρόνο στάσιμο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε ελαφρά, η Δημοκρατική Αριστερά ήταν η χαμένη από την πρώτη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Η κινητικότητα δείχνει να μεταφέρεται στα δεξιά του δημοσκοπικού φάσματος. 

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δεν έστειλαν το καλύτερο μήνυμα στα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ παραμένει εδώ και ένα χρόνο στάσιμο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε ελαφρά, η Δημοκρατική Αριστερά ήταν η χαμένη από την πρώτη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Η κινητικότητα δείχνει να μεταφέρεται στα δεξιά του δημοσκοπικού φάσματος.  Η δημοσκοπική αβεβαιότητα συνοδεύεται και από εσωτερικές αναταράξεις. Η προχώρηση 4 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Αριστερά στοίχισε στον κ. Κουβέλη 3 μέλη της Κεντρικής του Επιτροπής (ανάμεσα του και ιστορικά στελέχη όπως τον Θ. Αθανασίου) και μια ολόκληρη νομαρχιακή Επιτροπή, αυτή της Πιερίας, που αποχώρησε από το κόμμα διαμαρτυρόμενη για την προσχώρηση του Γ. Αμοιρίδη. Πιο ισχυρή από αυτήν ήταν προφανώς η νομαρχιακή της Ξάνθης, που έπνιξε πριν ακόμα εκδηλωθεί την προχώρηση του Τσετίν Ματαντζή. 

Τα περίμενε αυτά ο Κουβέλης; Μάλλον. Γιατί όμως προχώρησε παρά ταύτα στις μετεγγραφές. Για να φτάσει στους 10 βουλευτές, στο Status της κοινοβουλευτικής ομάδας και στα πλεονεκτήματα που αυτό παρέχει στην προεκλογική περίοδο. Σε ένα αριστερό κόμμα όμως αυτό είναι ρίσκο.

Για τα πολυσυλλεκτικά κόμματα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το θέμα δεν είναι ποτέ η πρόσβαση στα ψηφοδέλτια αφού οι ευκαιρίες δημιουργούνται στην άσκηση της εξουσίας. Αντίθετα στα κόμματα της Αριστεράς, που είναι και πιο ολιγομελή, η «προίκα» είναι το κόμμα και ο έλεγχος της τοπικής οργάνωσης, παρέες διαμορφωμένες εδώ και δεκαετίες συνήθως, στις οποίες πρόσβαση έχουν μόνο όσοι διαθέτουν το κατάλληλο «άρωμα στάβλου», και οι  οποίες λειτουργούν σαν κλειστά κλαμπ. Αυτή τη φορά δίπλα στη συνήθη καχυποψία για τους «ετερόδοξους» ήρθε να προστεθεί και ο φθόνος.

Οι δημοσκοπικές εξάρσεις έκαναν πολλούς στη ΔΗΜ.ΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ να πιστέψουν πως ήρθε η ώρα να βρεθούν στη βουλή, δεν θα άφηναν τους πασόκους να τους κλείσουν το δρόμο. 

Ένας λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανακοινώνει ψηφοδέλτια είναι και αυτός. Στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε 3 βουλευτές στη Β Αθήνας (Κουβέλης, Παπαδημούλης, Ψαριανός). Με 8-10% μπορεί να βγάλει 6. Ωστόσο εκεί θα κατέβουν η Σοφία Σακοράφα, ο Π. Κουρουμπλής, ο Αλ. Μητρόπουλος και ο Γ. Δημαράς πιθανόν και κάποιος ακόμα εκ των συνεργαζόμενων.

Αν εκλεγεί ξανά ο Δ. Παπαδημούλης τι θα μείνει; Και στην περιφέρεια προσανατολίζονται να κατέβουν κορυφαία στελέχη, όπως ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Σκουρλέτης και ο γραμματέας της ΚΕ κ. Δ. Βίτσας που κινδυνεύουν να μη βγουν. Η γκρίνια υποβόσκει ήδη στις τάξεις του κόμματος αλλά και στις «Συνιστώσες», καθώς και εδώ γίνονταν όνειρα από πολλούς για παρουσία στο κοινοβούλιο. Δύσκολα θα συγκρατηθεί, αν το ΠΑΣΟΚ ανακάμψει ακόμα περισσότερο και οι βουλευτικές έδρες προς διανομήν λιγοστέψουν…        

Θέμης Δαγκλής 


σχετικα αρθρα