Καλά είχαν συνηθίσει με το Γιώργο στο ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος τους έπεσε κομματάκι βαρύς. Στην πρώτη του μάζωξη με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ η χαλαρή ατμόσφαιρα που ήταν σήμα κατατεθέν της τελευταίας οκταετίας έπαψε να υπάρχει ως δια μαγείας…  
Το κλίμα κατ’ αρχάς ήταν διαφορετικό. Όταν ο Γιώργος έκανε το ίδιο, πριν από μερικές εβδομάδες, πολλοί υπουργοί είχαν διαμαρτυρηθεί λέγοντας ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει αυτό και δεν μπορεί να στήνεται «παρακυβέρνηση». Αυτή τη φορά είπαν μπράβο στο Βενιζέλο για την πρωτοβουλία του. Εκείνος φρόντισε να δείξει από την αρχή ότι δεν είχε καμιά διάθεση να τους αφήσει χαλαρούς. Την έπεσε με το καλημέρα σας στον Ξυνίδη: «Δεν μπορώ να το μαθαίνω από την τηλεόραση ότι δεν θα είσαι στα ψηφοδέλτια, είναι απαράδεκτο αυτό» του είπε και συνέχισε: «Τι θα πει δεν έχεις τι να πεις στους ψηφοφόρους σου. Το ΠΑΣΟΚ έχει να πει κάτι στους πολίτες!»  

Μετά τον Ξυνίδη ήρθε η σειρά του Ραγκούση. Αυτό που συμφώνησε ο Βενιζέλος με τους υπουργούς σε ότι αφορά στα ταξί ήταν η επιστροφή στον αρχικό νόμο Ρέππα, αυτός του Βορίδη ήταν ακόμα πιο περιοριστικός. «Εσύ Γιάννη που μιλάς με την τρόικα, κοίταξε να μάθεις αν αυτό περνάει» του είπε ενώπιον όλων. Ξεκαθάρισε μάλιστα στους πάντες, πως αν η τρόικα δεν έχει αντιρρήσεις και ο Βορίδης δεχτεί τις τροποποιήσεις, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το νόμο. «Περιμένω να το ψηφίσουν όλοι», είπε αυστηρά ο νέος αρχηγός.  

Το τρίτο σημείο που ξένισε τους υπουργούς σε σχέση με τα όσα είχαν συνηθίσει στην περίοδο Παπανδρέου ήταν η σιγή ασυρμάτου που επέβαλε ο Βενιζέλος σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα μετά τις εκλογές: «δεν θέλω να ξανακούσω κουβέντα για μετεκλογικές συνεργασίες» τους είπε. Και εδώ δεν υπήρξε καμία αντίρρηση.

Οι υπουργοί έφυγαν από τη συγκέντρωση χωρίς διαφωνίες, έχοντας όμως την αίσθηση πως μετά από 8 χρόνια ένας άνεμος αυταρχισμού πνέει ξανά στην Ιπποκράτους. 

Θέμης Δαγκλής