«Υπάρχει μια απόσταση μεταξύ επίσημων στοιχείων και πραγματικής απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων», υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, στον «ΒΗΜΑ 99,5».   «Η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κάτι το οποίο είναι, ασφαλώς,  νόμιμο. Αυτό δεν έγινε μόνο για την Ελλάδα, αλλά έγινε για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα  δημοσιονομικά προβλήματα. Με βάση όμως την Έκθεση Ράιχενμπαχ της Task Force ουσιαστικά αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση της χρηματοδότησης κι επομένως και της απορρόφησης κατά 958 εκατ ευρώ.  

Από την άλλη μεριά έχουμε τα περίφημα Ταμεία Χαρτοφυλακίου όπως είναι το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Εξοικονομώ Κατ’ οίκον, το  Geremis,  το Ενάλιος όπου εκεί έχουν παρκαριστεί χρήματα τα οποία λογιστικά έχουν απορροφηθεί αλλά δεν έχουν διοχετευτεί εδώ και πολλούς μήνες στην αγορά. Αυτά όλα αν τα προσθέσετε είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες.  

Ενώ, λοιπόν, απορρόφηση τώρα είναι 33%, εάν αφαιρέσετε αυτά τα κονδύλια θα δείτε ότι η πραγματική απορρόφηση  που θα είχαμε αν δεν είχαμε αυτού του είδους οι προσαρμογές και οι διευκολύνσεις θα ήταν 24%», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
 
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προεκλογικές προσλήψεις στα ΕΛΤΑ, λέγοντας: «Υπάρχει απάντηση και από τον κ. Βορίδη για το θέμα των προσλήψεων στα ΕΛΤΑ. Από εκεί και πέρα τι άλλο να προσθέσω; Λέω όμως ότι κατά καιρούς προσλαμβάνονται διοικητικοί υπάλληλοι. Θα ήταν όμως πρόχειρο από τη δική μου πλευρά να τοποθετηθώ με τον έναν ή άλλο τρόπο.  

Πάντως, οι κυβερνήσεις γενικότερα θα πρέπει να είναι προσεκτικές, με  αυτά τα θέματα των προσλήψεων, είτε πρόκειται για προεκλογική περίοδο, είτε όχι, γιατί πρέπει να περιορίσουμε το δημόσιο.  

Η περίοδος για την οποία συζητάμε είναι ουσιαστικά μια προεκλογική περίοδος. Επομένως, όλες αυτές οι εντάσεις που παρατηρούνται πρέπει να ενταχθούν σ’ αυτό το πλαίσιο σε κάποιο βαθμό».