«Αν η Ευρώπη δεν αναπτύξει νέες σχέσεις συνεργασίας με την Τουρκία, ποτέ δεν θα είναι ασφαλή τα ελληνοτουρκικά σύνορα» τόνισε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε από κοινού με τη συμπρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χαρμς. Και  οι δύο είναι προσκεκλημένοι στην Αθήνα των Οικολόγων Πράσινων. Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Κον Μπεντίτ είπε ότι αφενός χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική, αφ' ετέρου ένα άνοιγμα συνεργασίας από την ΕΕ και την Ελλάδα προς την Τουρκία, η οποία αποτελεί την κύρια χώρα διέλευσης. Η κ. Χαρμς μίλησε για την ανάγκη υπέρβασης των συγκρούσεων τού χτες, λέγοντας ότι «οι επενδύσεις σε εξοπλισμούς σημαίνει επενδύσεις σε παλιές ιδέες». «Η ασφάλεια στην ΕΕ είναι συλλογική και δεν χρειάζονται τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα» πρόσθεσε ο κ. Κον Μπεντίτ.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι από το 1974 η Ελλάδα έχει διαθέσει 200 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς, 70% των οποίων έχουν επωφεληθεί Γαλλία και Γερμανία.

Για την Αμμόχωστο, που ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή δημοσίευμα της «Milliet», σύμφωνα με το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά προτίθεται να ανοίξει την περίκλειστη πόλη στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά υπό τουρκική διοίκηση, ο κ. Κον Μπεντίτ απάντησε: «Εμείς θα υπερασπιστούμε το άνοιγμα των λιμανιών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, οι Ευρωπαίοι προσκεκλημένοι εξέφρασαν ανησυχία για την ύφεση, αναφέρθηκαν στη συζήτηση που γίνεται για χρηματοδότηση τύπου «σχεδίου Μάρσαλ», αλλά που δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, μίλησαν για την ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών ταμείων με στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες ενέργειες σε δημόσια έργα, ενεργειακά προγράμματα με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ποιοτική γεωργία και τουρισμό και αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες.

«Οι Έλληνες με την ευφυΐα και τη δημιουργικότητά τους έχουν προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα. Τώρα πρέπει να τα αξιοποιήσουν για τον εαυτό τους» είπε ο κ. Κον Μπεντίτ, ο οποίος επέμεινε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, «να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα και να διακοπούν οι πελατειακές σχέσεις».

Kριτική ήταν η διάθεσή τους απέναντι στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, η οποία πρέπει να γίνει πιο συνεκτική και με σημαντική παράμετρο την κοινωνική συνοχή. Η πολιτική των Ευρωπαίων Πρασίνων εμφανίστηκε ως «ρεαλιστική» εναλλακτική πρόταση της Ευρώπης, απέναντι στην πρόταση των Μέρκελ-Σαρκοζί, με στροφή στις πράσινες ενέργειες και την ποιοτική παραγωγή, η οποία δημιουργεί απασχόληση, σε αντίθεση με τη μαζική παραγωγή, και λαμβάνει υπόψη της την κοινωνία.