current views are: 1

29 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση11:01

Ο Παπαδήμος «καλύπτει» τον Μπαμπινιώτη που απείλησε να παραιτηθεί

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου- πλαίσιο για τα ΑΕΙ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το μεσημέρι με πρωτοβουλία του κ. Παπαδήμου. Το τηλεφώνημα έγινε μετά την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, στην οποία ο υπουργός Παιδείας απειλούσε ουσιαστικά με παραίτηση εξαιτίας των επικρίσεων που δέχεται για την απόφαση να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.

Δημοσίευση 11:01’
αρθρο-newpost

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου- πλαίσιο για τα ΑΕΙ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το μεσημέρι με πρωτοβουλία του κ. Παπαδήμου. Το τηλεφώνημα έγινε μετά την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, στην οποία ο υπουργός Παιδείας απειλούσε ουσιαστικά με παραίτηση εξαιτίας των επικρίσεων που δέχεται για την απόφαση να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου- πλαίσιο για τα ΑΕΙ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το μεσημέρι με πρωτοβουλία του κ. Παπαδήμου. Το τηλεφώνημα έγινε μετά την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, στην οποία ο υπουργός Παιδείας απειλούσε ουσιαστικά με παραίτηση εξαιτίας των επικρίσεων που δέχεται για την απόφαση να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, από τον υπουργό Παιδείας να λυθεί το πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων από τον προϋπολογισμό του 2012.

«Έχω ανοίξει έναν νέο διάλογο με τις πανεπιστημιακές αρχές με αδιαπραγμάτευτη βάση την εφαρμογή του νόμου, πράγμα που δεν αμφισβητούν και οι πανεπιστημιακές αρχές, με ό,τι βελτιώσεις απαιτηθούν για την εφαρμογή του στην πράξη», τόνισε ο υπουργός Παιδείας στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συνέχισε: «Ένας τέτοιος διάλογος όμως για να καρποφορήσει δεν μπορεί να ξεκινάει με απειλές όπως είναι η διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, που αν ποτέ πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει σε διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». 

Ο κ. Μπαμπινιώτης επανέλαβε ότι η «νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να βρει εδραιωμένο ένα κλίμα εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας με τα πανεπιστήμια, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος με όποιες βελτιώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «ούτε με απειλές ούτε με ανταρσία ούτε με αστυνομικές δυνάμεις μπορεί να εφαρμοσθεί ο νόμος στα πανεπιστήμια». 

Παράλληλα, ο κ. Μπαμπινιώτης απάντησε στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υποβάλλει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές. «Ο νέος υπουργός Παιδείας ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε ότι οι επόμενες κινήσεις του θα κριθούν από τις εξελίξεις. Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια. 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ υποστήριξε ότι η τακτική της εφαρμογής του νόμου στα ΑΕΙ απέτυχε παταγωδώς, ενώ άφησε ανοιχτό εκ νέου το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ταυτόχρονα, μια άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, που αναμένεται να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, έκανε σήμερα το πρωί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, ούτε λίγο ούτε πολύ υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου της πρώην υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, καταλογίζοντας ταυτόχρονα ευθύνες στο νέο υπουργό, Γιώργο Μπαμπινιώτη για το «πάγωμα» του νομοσχεδίου. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ασκώντας δριμεία κριτική προσωπικά στον υπουργό Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, τόνισε:

«Η υποχώρηση που ετοιμάζει ο νέος υπουργός Παιδείας και η αναστολή της ισχύος του εξυγιαντικού νόμου, που επιτέλους με καθυστέρηση πολλών ετών ψήφισε η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος που γυρίζει την Παιδεία πίσω. Είναι και ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει», υποστήριξε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ αναφέροντας πως το χειρότερο είναι ότι το μήνυμα αυτό εκπέμπεται παραμονές των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι και η κυρία Διαμαντοπούλου με δηλώσεις της την Τετάρτη άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Μπαμπινιώτη.

«Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου θα αντισταθούν στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες», επεσήμανε η πρώην υπουργό Παιδείας.

Και πρόσθεσε: «Ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν. Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, θα αντισταθούν στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε όλοι αντιληφθεί τις συμπεριφορές και τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ ως χώρα».


σχετικα αρθρα