Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στο δρόμο προς τις κάλπες, με τα κόμματα να διασταυρώνουν πυρά, να ανακοινώνουν νέες συμμαχίες και να προετοιμάζουν πυρετωδώς τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Συνέχεια στην κόντρα που έχει «φουντώσει» τις τελευταίες μέρες μεταξύ Ιπποκράτους και Λ. Συγγρού έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος κατηγορώντας τη ΝΔ για «παροξυσμό λαϊκισμού», ιδίως, όπως είπε, μετά την 18η Μαρτίου, οπότε η ΝΔ ένιωσε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα μέτρων, στα οποία η ΝΔ ασκεί κριτική ως αντιπολίτευση, ενώ τα έχει συνυπογράψει ο κ. Σαμαράς και τα έχουν ψηφίσει στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα ψηφοδέλτια του Κινήματος θα ανανεωθούν κατά 60% με κριτήρια ενότητας, αξιοκρατίας, ανανέωσης και πίστης στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι με τα ίδια κριτήρια θα στελεχωθεί και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος, το οποίο «δεν μπορεί να είναι προνόμιο του προέδρου ή να αποτελεί "έκπληξη" για το κόμμα».

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι σε μεγάλη εκδήλωση του Κινήματος την ερχόμενη Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη, το κόμμα θα κινητοποιήσει επιστημονικές και πνευματικές δυνάμεις του Ελληνισμού για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ θα κηρύξει επίσημα την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας την Παρασκευή 6 Απριλίου με την σύγκληση του Εθνικού του Συμβουλίου, με διευρυμένη σύνθεση.

Χαρακτήρα προεκλογικών εξαγγελιών είχε στο μεταξύ η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στο διαγραμματειακό του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του ότι θα καταργήσει το τέλος ακινήτων αντικαθιστώντας το σε πρώτη φάση από φόρο τύπου ΕΤΑΚ. «Στόχος μας», είπε, «είναι να το καταργήσουμε και να το αντικαταστήσουμε με έναν ενιαίο φόρο για τα ακίνητα που θα είναι πιο δίκαιος και αποτελεσματικός. Αυτό όμως προυποθέτει ενιαίο περιουσιολόγιο, που δεν υπάρχει. Μέχρι τότε θα επιβληθεί ένας φόρος ακινήτων τύπου ΕΤΑΚ».

Όσο για τα μέτρα του Ιουνίου, ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι τα χρήματα θα βρεθούν από «περικοπές στις σπατάλες του κράτους και από ισοδύναμα μέτρα» και απέκλεισε οριζόντιες περικοπές που φέρνουν ύφεση και αντίθετα αποτελέσματα. «Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτονται κυκλώματα που έκλεβαν το δημόσιο. Εμείς έχουμε, από το Ζάππειο ΙΙ, προτείνει περικοπές από σπατάλη ύψους 18,4 δισ. Κάποια έχουν υλοποιηθεί τα άλλα θα τα προωθήσουμε», ανέφερε.

Για τις συντάξεις, δήλωσε πως δεν υπάρχει δέσμευση για νέες μειώσεις και συμπλήρωσε λέγοντας πως η ΝΔ επεξεργάζεται ισοδύναμα μέτρα. Αντίθετα, τόνισε, «η μόνη δέσμευση που έχουμε αναλάβει, είναι ότι θα αποκαταστήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πολύτεκνους». Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «χρειάζεται ειλικρίνεια, αλήθεια και σοβαρότητα για να βγούμε από την κρίση».

Κάλεσμα στο λαό «να απορρίψει στις κάλπες τα τρομοκρατικά διλήμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων τους» απηύθυνε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια περιοδείας της στο Βόλο.

Παράλληλα, κάλεσε το λαό «να μην υποκύψει σε ροζ σύννεφα και ροζ όνειρα ότι αρκεί μια αντίσταση απ’ τα πάνω για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, μέσω διαπραγματεύσεων και μάλιστα με την ΕΕ».

Στο «στρατόπεδο» του ΛΑΟΣ, την προσχώρηση του Σπύρου Χατζάρα στις τάξεις του κόμματος ανακοίνωσε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Οι εκλογές του Μαΐου, πιστεύω ότι είναι οι ποιο σημαντικές από τη μεταπολίτευση», δήλωσε καλωσορίζοντας τον κ. Χατζάρα στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Με αφορμή πάντως τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με το χρόνο των εκλογών, σχολίασε ότι η ημερομηνία των εκλογών «ανοίγει και κλείνει και η ρευστότητα παρατείνεται».

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «αφού έριξαν τη χώρα στα βράχια, συνεταιρίζονται για να την αποτελειώσουν». Παρατήρησε ακόμη ότι «έχουν συνυπογράψει συμφωνητικό εκποίησης της χώρας και κοινωνικής διάλυσης».

Πηγή: naftempoiki.gr