current views are: 1

30 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση06:14

«Χρυσή εφεδρεία» για την ΝΔ ο Σταύρος Δήμας

Ανατροπή- ως ένα βαθμό- στους σχεδιασμούς της ΝΔ προκάλεσε η ανακοίνωση, από βήματος της Βουλής, του Σταύρου Δήμα να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές. Η ανακοίνωση αιφνιδίασε εν πολλοίς το πολιτικοδημοσιογραφικό σύστημα, όχι τόσο όμως και τον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είχε γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο αυτό. 

Δημοσίευση 06:14’
αρθρο-newpost

Ανατροπή- ως ένα βαθμό- στους σχεδιασμούς της ΝΔ προκάλεσε η ανακοίνωση, από βήματος της Βουλής, του Σταύρου Δήμα να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές. Η ανακοίνωση αιφνιδίασε εν πολλοίς το πολιτικοδημοσιογραφικό σύστημα, όχι τόσο όμως και τον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είχε γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο αυτό. 

Ανατροπή- ως ένα βαθμό- στους σχεδιασμούς της ΝΔ προκάλεσε η ανακοίνωση, από βήματος της Βουλής, του Σταύρου Δήμα να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές. Η ανακοίνωση αιφνιδίασε εν πολλοίς το πολιτικοδημοσιογραφικό σύστημα, όχι τόσο όμως και τον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών είχε γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο αυτό.  Αν πάντως αιφνιδιάστηκε από κάτι η Συγγρού, αυτό ήταν από τον τρόπο που ο αντιπρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του αυτή, δηλαδή σε άσχετο χρόνο και από άσχετο βήμα. Ειδικότερα σε μία στιγμή κατά την οποία, από κομματικές διαρροές, αφηνόταν να εννοηθεί ότι ο κ. Δήμας θα ήταν επικεφαλής του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου Επικρατείας. 

Το γεγονός όμως ότι ενισχύεται το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος στην Κορινθία ο Χρήστος Δήμας, γιος του υπουργού Εξωτερικών, είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό για την αίσθηση οικογενειοκρατίας η οποία θα δημιουργείτο.

Ένα ζήτημα στο οποίο ο Σταύρος Δήμας δείχνει να είναι ανυποχώρητος επιλέγοντας μάλιστα να το διαμηνύσει κατά καιρούς, τόσο στο ηγετικό επιτελείο της Συγγρού, όσο και στοχευμένα σε δημοσιογράφους με τους οποίους συνομιλεί, κρατώντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. 

Ωστόσο, από την ώρα που γνωστοποιήθηκε δημοσίως η πρόθεσή του να μην είναι εκ νέου βουλευτής, έχουν ξεκινήσει τα σενάρια περί αξιοποίησής του την επόμενη ημέρα. Σενάρια τα οποία μάλιστα φτάνουν ακόμη και στο ενδεχόμενο ο κ. Δήμας να αποτελέσει το ιδανικό αντίβαρο του Αντώνη Σαμαρά ως αντιπρόταση του Προέδρου της ΝΔ για πρωθυπουργός απέναντι στην πιθανή εισήγηση από το ΠΑΣΟΚ για τον κ. Παπαδήμο, εφ’ όσον την επόμενη ημέρα των εκλογών η κάλπη δεν έχει αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Στην Συγγρού απορρίπτουν το σενάριο αυτό- ίσως και εν είδει υποχρεώσεως- επιμένοντας ότι η ΝΔ επιδιώκει και διεκδικεί με αξιώσεις την αυτοδυναμία. Επισημαίνουν πάντως ότι ο κ. Δήμας, σε κάθε περίπτωση, θα αξιοποιηθεί την επόμενη ημέρα ως εξωκοινοβουλευτικός. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να υπάρχει η σκέψη ο κ. Δήμας να παραμείνει και μετά τις εκλογές στο ευαίσθητο πόστο του υπουργού Εξωτερικών. 

Ο βασικός σχεδιασμός όμως έχει προοπτική με βάθος μεγαλύτερο της διετίας καθώς, στο αρχηγείο της ΝΔ έχει τεθεί επί τάπητος το όνομα του κ. Δήμα, ως η πρόταση της ΝΔ για επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προφανώς η ρευστότητα και η πυκνότητα του πολιτικού χρόνου ανακόπτει τόσο μακρόβιους σχεδιασμούς. Επιτελείς του κ. Σαμαρά όμως ανασύρουν από τη μνήμη τους το 2009, και την κόντρα ΝΔ-  ΠΑΣΟΚ με αναφορά την ανανέωση της θητείας του Κ. Παπούλια, τα όσα διημήφθησαν και τα όσα ακολούθησαν. 

Πάνος Ρασσιάς


σχετικα αρθρα