Υψηλοί τόνοι επικράτησαν σήμερα το πρωί στην Βουλή για τα ασφαλιστικά ταμεία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πλιάτσικο και λεηλασία των αποθεματικών» και την κατηγόρησε ότι «κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό» ενόψει των εκλογών για τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο δηλώνοντας ότι «καταλήστευσε τους δημόσιους οργανισμούς». Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προβλέποντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αρχίσει το 2013 υπογράμμισε ότι «όλα τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν ώστε οι ασφαλιστικοί φορείς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους» και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αναφορές του κ. Τσίπρα για τον κ. Προβόπουλο.

Για «πλιάτσικο και λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων» και για ανήθικη στάση της Τράπεζας της Ελλάδος απέναντι σε δημόσιους οργανισμούς, που είχαν τις καταθέσεις τους εκεί έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μέσα σε μια νύχτα, ο κ. Προβόπουλος καταλήστευσε τους δημόσιους οργανισμούς και φτάσανε στο σημείο οι πρυτάνεις και οι διοικητές νοσοκομείων να μην έχουν χρήματα για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Αν ήταν κοινός απατεώνας και πήγαινε για ριφιφί, θα είχε τις συνέπειες του νόμου. Ο κ. Προβόπουλος, όμως, είναι καλυμένος, γιατί προέβλεψε το μνημόνιο τη δυνατότητα να τον καλύψει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.  


Απαντώντας ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αναφορές εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ υπογράμμισε ότι «οι ζημιές που προέκυψαν στους ασφαλιστικούς φορείς από το PSI, για νομικούς λόγους δεν μπορούν όλες να αποκατασταθούν».  Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι, «στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και αυτής και της επόμενης, θα στηριχθούν καταλλήλως, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι ασφαλιστικοί φορείς να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι, ενόψει εκλογών, κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό ότι θα επιβληθούν περισσότερα και πιο επώδυνα μέτρα.  «Εσείς μπορεί να είστε σε λίγους μήνες στη θαλπωρή του γραφείου σας και να λέτε ότι δεν έσκασε η βόμβα στα χέρια μου. Θα σκάσει, όμως, στα χέρια του ελληνικού λαού και οι συνέπειες θα είναι εκρηκτικές και οδυνηρές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν συνεχιστεί το οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβάλει το ΔΝΤ, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή. Υιοθετήσατε ένα πρόγραμμα καταστροφής, που μας υπαγόρευσαν η κ. Μέργκελ, ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Οδηγούμαστε στα βράχια. Η βόμβα είναι ότι έχουμε μέτρα 16 δισ., τα 11 δισ. μετά τις εκλογές και τότε θα σκάσει, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Δεν έχει ξανασυμβεί σε άλλη χώρα να είναι για 5η συνεχή χρονιά σε ύφεση, παρά μόνο σε χώρες όπου κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός».

Ο κ. Παπαδήμος κατά την ομιλία του είχε επισημάνει ότι αναμένεται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2013 υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο το οικονομικό πρόγραμμα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Τ
όνισε δε ότι «όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τρέχον έτος η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, και ενώ η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη στο μεγαλύτερο μέρος και του 2013, με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας.  «Σημασία – είπε χαρακτηριστικά –έχει να εφαρμοστούν οι πολιτικές με αποτελεσματικότητα και εγκαίρως». 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη ώστε οι θυσίες του λαού να μην πάνε χαμένες.