Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στο πόρισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα του 2009. Η ΝΔ, η οποία δεν συμμετείχε στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, χαρακτηρίζει το πόρισμα «οπερέτα», που προκαλεί τους Έλληνες. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι μετά τις εκλογές θα συσταθεί νέα Εξεταστική Επιτροπή.   Στην ανακοίνωση του Γιάννη Μιχελάκη αναφέρεται: «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη δήθεν "Εξεταστική" δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει από την αρχή η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή. 

Αγνόησαν το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα, που ζητούσε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009, με την αυθαίρετη ένταξη των ΔΕΚΟ και υπέγραψαν ένα προκατασκευασμένο κείμενο, προεκλογικής σκοπιμότητας, άσχετο με την υπόθεση που, δήθεν, θα διερευνούσαν.  

Αγνόησαν τις καταγγελίες των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ- μελών που οι ίδιοι διόρισαν- για την αυθαιρεσία που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  

Αγνόησαν αδιάσειστα στοιχεία, όπως οι αποκαλύψεις για μυστική αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με το ΔΝΤ.  

Αγνόησαν ευρωπαϊκά κείμενα, που επισημαίνουν ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική.  

Αγνόησαν το πόρισμα της Επιτροπής που συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να αξιολογήσει το έλλειμμα του 2009. Αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που γνωρίζουν την αλήθεια.  

Κατέληξαν σε ένα κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν - και δικαιούνται - να μάθουν όλη την αλήθεια.  

Μπροστά σε όλα αυτά, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τις ανεκδιήγητες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ και επαναλαμβάνει τη δέσμευση του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά ότι -αμέσως μετά τις εκλογές- θα προχωρήσει στη σύσταση μιας και μόνον Εξεταστικής, που θα διερευνήσει το πώς έσυραν τη χώρα στο μνημόνιο».