Ανατριχιαστική είναι η εικόνα ττου κέντρο της Αθήνας σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Ο υπουργός έκανε λόγο για υγειονομική βόμβα τοποθετημένη στο κέντρο της πόλης, με άθλιες συνθήκες στέγασης μεταναστών όπου οι μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται με ταχύτητα, για 600 πορνεία που πρέπει να κλείσουν γιατί μόνον 7 είναι νόμιμα και άλλα πολλά.

Όμως, τόνισε, τώρα ήρθε η ώρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το πρόβλημα να λυθεί «όχι μέσα σε μήνες αλλά σε διάστημα ημερών».

 

«Η κατεύθυνση του Μ. Χρυσοχοίδη για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών είναι απολύτως σωστή. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι απελπιστική. Εχουν αυξηθεί μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και το έιτζ μέσω της σεξουαλικής επαφής, της χρήσης ναρκωτικών, των άθλιων συνθηκών στέγασης και διαβίωσης».

 

Στις πιέσεις των δημοσιογράφων «γιατί τώρα;» ο υπουργός απάντησε ότι η βούληση συναρμόδιων φορέων για από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος απομάκρυνε τα εμπόδια που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

 

«Εδωσα μάχη για να προχωρήσω σε υγειονομικές εξετάσεις σε χώρους μόλυνσης από ναρκωτικά και πορνεία. Ερχόταν η Δημοτική Αστυνομία και με έδιωχνε. Τώρα όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ερχεται ο Μ. Χρυσοχοίδης, από την πλευρά του πιο δύσκολου υπουργείου, και λέει θα δώσω λύση.

 

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργατικής διάθεσης, την Δευτέρα εκδίδω υγειονομική διάταξη σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα που αφορά νοσήματα ξεχασμένα, που εισάγονται ξανά μέσω της Ελλάδας -οι Ευρωπαίοι δεν μας άκουγαν που φωνάζαμε μέχρι πρότινος, έπρεπε να προστεθούν η Μάλτα και η Ιταλία στο πρόβλημα για να συνειδητοποιήσουν πόσο δύσκολο είναι- για να διαφύγουν πάλι προς τα έξω. Είμαστε σε δεινή θέση. Οι μετανάστες είναι εύκολο να μπουν στην χώρα μας και δύσκολο να βγουν».

 

Οσο για το θέμα της ολοένα αυξανόμενης πορνείας στο κέντρο της πόλης, με χώρους και με ιερόδουλες που δεν περνούν ποτέ υγειονομικό έλεγχο, ο Α. Λοβέρδος λέει:

 

«Μου λένε ότι υπάρχουν 600 οίκοι ανοχής που είναι κυριολεκτικά εστίες μολύνσεων, γιατί από αυτούς μόνον οι 7 είναι νόμιμοι. Τώρα επιβάλλουμε τον έλεγχο. Ελέγχουμε και κλείνουμε. Μπορώ να πω ότι πλέον το ζήτημα που αφορά την δημόσια υγεία στο κέντρο της Αθήνας θα επιλυθεί όχι σε διάστημα μηνός αλλά ημερών».