Η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία έκρυβε δύο εκπλήξεις. Όχι στις προβλέψεις, ούτε στις διαπιστώσεις, αυτές ήταν πάνω κάτω αναμενόμενες και στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάλυσης που ακολουθεί το Ινστιτούτο εδώ και πολλά χρόνια.    Η πρώτη έκπληξη ήταν η ευθεία πολιτική παρέμβαση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Εξάρσεις τύπου Οδυσσέα Κυριακόπουλου και Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι ξένες στο ΙΟΒΕ. Στην Τσάμη Καρατάση επιβιώνει η νοοτροπία του παλιού, παραδοσιακού ΣΕΒ. Το ίδρυμα είναι διακριτικό, οι  πολιτικές παρεμβάσεις του μετρημένες και ασφαλώς ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στις τριμηνιαίες του εκθέσεις.

Έχει σημασία λοιπόν ότι το ΙΟΒΕ απευθύνεται στις «πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θεωρούν ότι, παρά τις αντιξοότητες και τα σφάλματα που έχουν διαπραχθεί, η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική που στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εντός της ευρωζώνης είναι μονόδρομος» ζητώντας τους «να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εξηγήσουν ευθαρσώς στον ελληνικό λαό ποιο είναι το διακύβευμα από μια ενδεχόμενη εγκατάλειψή της». Ο νοών, νοείτο…  

Η δεύτερη έκπληξη πάντως ήταν ακόμα μεγαλύτερη από την πρώτη. Εμμέσως πλην σαφώς το Ίδρυμα προτρέπει τους Έλληνες βιομηχάνους και παρόχους υπηρεσιών να ρίξουν τις τιμές τους, που παραμένουν αδικαιολόγητα υψηλές και δεν δικαιολογούνται ούτε από τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις, ούτε από τις οικονομικές εξελίξεις:

«Οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών την τελευταία διετία (2010-2011) αυξήθηκαν σημαντικά, ακόμα και αν δεν ληφθεί υπόψη η επίπτωση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των έμμεσων φόρων.

Για παράδειγμα, η αύξηση του αποπληθωριστή της προστιθέμενης αξίας σε βασικές τιμές, που είναι απαλλαγμένος των τιμών πετρελαίου και της εμμέσου φορολογίας, υπερέβη το 2% σωρρευτικώς, παρά το γεγονός ότι (α) το μέσο ονομαστικό μισθολογικό κόστος στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά 6,3% και ειδικότερα στον επιχειρηματικό τομέα το κόστος εργασίας ανά μονάδας προϊόντος μειώθηκε κατά 6,6% και (β) η απόκλιση μεταξύ του παραγόμενου προϊόντος και του δυνητικού προϊόντος εκτιμάται μεταξύ -8% και -12%» αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Αυτές οι εξελίξεις στις τιμές, οι οποίες γίνονται ακόμα πιο δυσμενείς αν αξιολογηθούν με βάση τους τριμηνιαίους εθνικολογιστικούς αποπληθωριστές των στοιχείων του ΑΕΠ (π.χ. ο αποπληθωριστής των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 6% και ο αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% το 2011) εξηγούν την σχετικά μικρή βελτίωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρά την πολύ μεγάλη ύφεση και την σημαντική βελτίωση του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος».

Με απλά λόγια δηλαδή, μειώστε το περιθώριο κέρδους σας και κάντε κάτι για τους καταναλωτές αλλά και το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.


Θέμης Δαγκλής
TAGS