Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το ύψος των αμοιβών των συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις, με αφορμή προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, για την πρόσληψη συμβούλου με μηνιαίο μισθό 50.000 ευρώ το μήνα. Όπως αναφέρουν οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στην ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει αναρτηθεί προκήρυξη για πρόσληψη νομικού συμβούλου που θα συντονίσει τις υποθέσεις αποκρατικοποιήσεων. Συγκεκριμένα πρόκειται να αναλάβει το νομικό χειρισμό των αποκρατικοποιήσεων που σχετίζονται με πιθανές παραβιάσεις κοινοτικών οδηγιών (κρατικές ενισχύσεις, κανονιστικά ζητήματα, θέματα ρύθμισης αγορών κ.λπ.).

Ο προβλεπόμενος μισθός για τη θέση αυτή ανέρχεται στα 50.000 ευρώ το μήνα και η διάρκεια σύμβασης θα είναι ενός χρόνου με δυνατότητα παράτασης για άλλον ένα χρόνο. Επομένως, το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει 600.000 ευρώ το χρόνο μόνο για το μισθό του νομικού συμβούλου για τις αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων έχει εγκρίνει την πρόσληψη συμβούλων για ένδεκα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Πρόκειται για συμβούλους που αφορούν τις εταιρείες ΕΥΑΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Καζίνο Πάρνηθας, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Περιφερειακά Λιμάνια, ΕΛΤΑ, Περιφερειακά Αεροδρόμια, Κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», Αυτοκινητόδρομοι, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ. Με την απόφαση εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να διαπραγματευθεί και να καθορίσει τους όρους των συμβάσεων με τους συμβούλους, καθώς και να τις υπογράψει για λογαριασμό του Δημοσίου.

Δεδομένης της κρίσης στην οικονομία της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της οποίας έχουν περικοπεί δραστικά οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Σαχινίδη:

«Δεν είναι πρόκληση να προβλέπεται μισθός 50.000 ευρώ το μήνα για την πρόσληψη νομικού συμβούλου στο ΤΑΙΠΕΔ;

Προτίθεστε να αναθεωρήσετε το ποσό της αμοιβής;

Ποια η αμοιβή που προβλέπεται για τους συμβούλους των ένδεκα σχεδίων αποκρατικοποιήσεων που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων;»