Χθες, μετά από αντιδράσεις των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποσύρθηκαν δύο τροπολογίες. Μια του Μ. Χρυσοχοΐδη για τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών και μια του Μ. Βορίδη για τα ταξί. Στην πρώτη αντέδρασε η ΝΔ και θα επανακατατεθεί σήμερα, στη δεύτερη το ΠΑΣΟΚ- έγιναν αλλαγές και ψηφίστηκε . Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο, επιβεβαιώνουν πλήρως ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν και είναι «ειδικού σκοπού».

Το γνωρίζει φυσικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το πιστοποίησε με το όρντινο ότι θα προωθούνται τροπολογίες που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το Μνημόνιο. Όλα τα άλλα παραπέμπονται για μετά τις εκλογές. Η χώρα ουσιαστικά δεν κυβερνάται. Και αυτομάτως μεγεθύνονται τα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν- και θέλουν, να συγκυβερνήσουν αν αυτή είναι η βούληση των ψηφοφόρων στις επερχόμενες εκλογές.

Αν τα δημοσκοπικά ευρήματα επαληθευτούν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να σχηματίσουν βιώσιμη κυβέρνηση και να υπερασπίσουν τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψαν, καλώς ή κακώς- διαλέγετε κατά βούληση. Ωστόσο η σημερινή καχυποψία που διακρίνει αμφοτέρους, προκαλεί λογικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα, ίσως και για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Όσο και αν αυτή τη στιγμή τα πνεύματα έχουν οξυνθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου, η φαρσοκωμωδία που καταγράφεται στο κοινοβούλιο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Έστω και αν κάποια νομοθετήματα αλλάζουν και ψηφίζονται.

Ωστόσο, να μην ξεχνάμε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…


Θέμης Δαγκλής