Αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και γραμματέας της οργάνωσης Οικολογίας, Θέμης Δημητρακόπουλος, αρνούμενος να έχει συνυποψήφιό του στην Α΄Αθήνας τον Μάκη Γιομπαζολιά.
Είχε καταγγείλει τον κ. Γιομπαζολιά για δηλώσεις του με τις οποίες, «πρότεινε την εκτόπιση των "λαθρομεταναστών" σε στρατόπεδα που θα δημιουργηθούν σε ξερονήσια του Αιγαίου».

Ο κ. Γιομπαζολιάς έδωσε διευκρινίσεις και χαρακτήρισε αναληθές ότι μίλησε για ... ξερονήσια ! Διατείνεται ότι είχε πεί πως «αντί για κλειστά στρατόπεδα - γκέτο σε διάφορες περιοχές της χώρας, προτιμότερο είναι να διατεθεί ένα ολόκληρο νησί, από τα ακατοίκητα του ελληνικού αρχιπελάγους, όπου να δημιουργηθεί, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια κανονική πόλη, με σπίτια, μαγαζιά και υπηρεσίες».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Θέμη Δημητρακόπουλου έχει ως εξής :

«Η υποψηφιότητα του Μ. Γιομπαζολιά, συνεργαζόμενου από τη μεριά των «Ελεύθερων Πολιτών» στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, τελικά δεν αποσοβήθηκε.

Συνεπής στη δημόσια αυτοδέσμευσή μου (πιστεύοντας πως, ιδίως σήμερα, όποιος πολιτεύεται οφείλει να τιμά το δημόσιο λόγο του) να μην είμαι υποψήφιος σε αυτή την περίπτωση, αποσύρω την υποψηφιότητά μου από το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜ.ΑΡ στην Α΄ Αθήνας. Οφείλω ένα ευχαριστώ και μία απολογία στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που με εξέλεξαν. Ωστόσο οι λόγοι που με υποχρεώνουν να αποσυρθώ είναι, τελικά, υπέρτεροι από την όποια προσωπική ή κομματική σκοπιμότητα.

Κρίνω πολιτικά άστοχη (και εκλογικά ατελέσφορη, αν όχι κι επιζήμια) τη συγκυριακή συμπόρευση, έστω και εξ αποστάσεως, έστω και αποδοκιμάζοντας, με υποψηφίους που οι προτάσεις τους για το μεταναστευτικό όζουν απαρτχάιντ και Σπιναλόγκα - και πάντως καμιά σχέση δεν έχουν με το αξιακό περιεχόμενο μιας σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς. Στην πολιτική υπάρχει ακόμη, φρονώ, η έννοια του ηθικού πλεονεκτήματος - που όταν το απεμπολείς, δύσκολα το επανακτάς.

Θα δώσω την εκλογική και πολιτική μάχη από το μετερίζι της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διάδοση και επικράτηση των αριστερών, ανανεωτικών και ριζοσπαστικών οικολογικών ιδεών, στο πλευρό των συντρόφων με τους οποίους συμμεριζόμαστε ένα ελπιδοφόρο, αναγεννητικό του τόπου και της κοινωνίας δημοκρατικό όραμα - για το καινούργιο που έρχεται.

Ο αγώνας για την απαλλαγή από την καταδυνάστευση ενός παρακμασμένου και διεφθαρμένου πολιτικο-οικονομικού συστήματος μόλις αρχίζει και θα ενταθεί δραματικά στο αμέσως προσεχές μέλλον. Σε αυτό τον αγώνα, δηλώνω παρών και μάχιμος.

Τέλος, είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικοί πολίτες της Α΄ Αθήνας θα αποδοκιμάσουν τις ακραίες και πολιτικά υστερόβουλες φωνές και θα αποδώσουν με την ψήφο τους, και το σταυρό τους, πολιτική δικαιοσύνη.

Θέμης Δημητρακόπουλος

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς - γραμματέας της οργάνωσης Οικολογίας»
TAGS