Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε ψήφο ανατροπής απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή και τη χθεσινή αυτοκτονία συνταξιούχου στην πλατεία Συντάγματος, την οποία χαρακτήρισε συνειδητή πολιτική πράξη.
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας, και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, των αγροτικών χρεών, αλλά και για το θέμα του μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την υποκριτική, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική έχουν στρατευθεί και διανοούμενοι, οι οποίοι με τον τρόπο τους καλλιεργούν τον φόβο στον ελληνικό λαό. «Αν οι κοινωνίες θα οδηγηθούν σε πρόοδο ή θα επιβληθούν και θα ηγεμονεύσουν ιδεολογίες μισαλλοδοξίας είναι ένα ζήτημα ανοιχτό και το παλεύουμε» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την ελληνική κοινωνία να συνεχίσει να αντιδρά στον φόβο.

Σχετικά με το τραπεζικό τομέα, ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα διαφάνειας, τονίζοντας ότι μία ιδιωτική εταιρεία, η Black Rock, αξιολογεί, προτείνει και η κυβέρνηση υλοποιεί. Ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ακόμη και αν αυτή γίνει, τίποτα δεν εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επανέφερε τη θέση του κόμματός του για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών.

Όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας, θα αναδείξει ως θέμα πρώτης γραμμής, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι δυνατόν, σήμερα, με τον πολυκερματισμό και όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θα ξεπεράσουν το 20- 25%, να δίνεται αυτό το μπόνους. 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε επίσης τις προτάσεις του για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων έχει καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων πολλών οικογενειών και τόνισε ότι, χωρίς ρύθμιση και διαγραφή μέρους του χρέους, το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Αντίστοιχη πρόταση παρουσίασε και για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών, τονίζοντας ότι επείγει η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος γιατί, διαφορετικά, η αγροτική παραγωγή οδηγείται σε καταστροφή.