Πρωτεργάτη της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τον Ευαγγελο Βενιζέλο εξαπολύοντας εκ νέου δριμεία επίθεση στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι σιωπά και δεν λέει αλήθειες για τα «καταστροφικά» για τη χώρα δύο χρόνια του ΠΑΣΟΚ.  «Γιατί ο κ. Βενιζέλος σιωπά και δεν λέει την αλήθεια, μπροστά στα όσα είπε η κ. Βάσω Παπανδρέου, για "εγκλήματα" στη διετία Παπανδρέου που "αποτελείωσαν" τη χώρα, κατηγορώντας τον ευθέως πως, ως αντιπρόεδρος, ήταν βασικός εκτελεστής του μνημονίου και πρωτεργάτης και προπαγανδιστής της τυχοδιωκτικής εξαγγελίας του δημοψηφίσματος», διερωτάται ο κ. Μιχελάκης. 

Καλεί δε τον κ. Βενιζέλο να απαντήσει στα όσα αποκάλυψε ο κ. Παπακωνσταντίνου, για τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση του μνημονίου, όχι μόνο ως κυβερνητικό στέλεχος, αλλά και ως νομικός, ενώ απαντήσεις ζητά και για τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν ότι οι φόροι, οι περικοπές μισθών και οι μειώσεις συντάξεων, «ολόκληρο το πακέτο ανήκει στην κυβέρνηση», της οποίας ο κ. Βενιζέλος ήταν αντιπρόεδρος και συνδιαμορφωτής του πακέτου, που οδήγησε τη χώρα στο τέλμα και τους Έλληνες στην απελπισία. 

Τέλος ο κ. Μιχελάκης ζητά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί για τα όσα ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε για πολιτικό προσωπικό, που «έδειχνε αδικαιολόγητο δισταγμό να πειράξει μικρές ολιγαρχίες». 

«Μήπως γιατί εντάσσει τον εαυτό του στο ίδιο προσωπικό και ξεχωρίζει ανάμεσα σε εκείνους που, ακόμη και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, επιδόθηκαν σε ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις ημετέρων;», διερωτάται ο κ. Μιχελάκης.