Προσωπική υπόθεση αποδεικνύεται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η τύχη των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν άρθρα ή επί της αρχής το δεύτερο Μνημόνιο και βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός κόμματος.Αν και αρχικά οι περιπτώσεις των βουλευτών εξετάστηκαν ανά κατηγορίες, το μέλλον τους στο Κίνημα μάλλον θα ακολουθήσει κοινή πορεία. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους οκτώ βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν το άρθρο του Μνημονίου για τα εργασιακά, αλλά το υπερψήφισαν επί της αρχής και στη συνέχεια ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση. Πρόκειται για τους Δ. Καρύδη, Μ. Τζελέπη, Δ. Κουσελά, Γ. Κουτσούκο, Π. Αντωνακόπουλο, Π. Δημητρουλόπουλο, Β. Κεγκέρογλου και τις κυρίες Μαρία Μίχου και Χρύσα Αράπογλου. 

Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκουν οι βουλευτές που καταψήφισαν, όπως οι Χρήστος Κατσούρας, Μιλένα Αποστολάκη, Θόδωρος Παραστατίδης, Βασίλης Τόγιας, αλλά και ο Χρήστος Μαγκούφης ο οποίος καταψήφισε επί της αρχής και στη συνέχεια υπερψήφισε τα άρθρα του εφαρμοστικού νόμου. 

Τελευταίες- αλλά όχι καταϊδρωμένες- οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες και καταψήφισαν και στη συνέχεια δεν παραβρέθηκαν στην κύρωση της δανειακής σύμβασης, αλλά και ο Τσετίν Μάτατζη, που τελευταία στιγμή δεν εντάχθηκε στο κόμμα του κ. Κουβέλη καθώς η ΔΗΜΑΡ είχε ήδη βρει μειονοτικό υποψήφιο στην εκλογική του περιφέρεια. 

Ενδεικτική, λοιπόν, των προθέσεων του κ. Βενιζέλου, που αναμένεται να γίνουν και επίσημα γνωστές σήμερα, είναι η χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν ιδιαίτερα θετικό και όπως φαίνεται η επανενταξή της στο κόμμα είναι μάλλον θέμα ημερών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ικανοποίηση που υπήρξε στην Ιπποκράτους από την συμμετοχή των διαγραφέντων βουλευτών στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχουν αλλάξει το εσωκομματικό σκηνικό.

Άλλωστε, σε σύσκεψη που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση του τους βασικούς άξονες της εκλογικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και έγινε μεγάλη συζήτηση πάνω στο σχέδιο 13 σημειών για την ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και το μέλλον των διαγραφέντων.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Χρ. Παπουτσής, Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Ανδρουλάκης.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Βενιζέλος από στενούς τους συνεργάτες αλλά και από κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Άννα Διαμαντοπούλου, να κρατήσει μακρία από τα «πράσινα» ψηφοδέλτια όσους γύρισαν την πλάτη στο Μνημόνιο, ο ίδιος φαίνεται να έχει μάλλον καταλήξει σε διαφορετική απόφαση.

Εάν τελικά η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου βρεθεί εκ νέου στο κόμμα της Ιπποκράτους, ταυτοχρόνως ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή όλων των διαγραφέντων βουλευτών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επιχειρεί να δημιουργήσει όρους πανστρατιάς ώστε να συνυπάρξουν στα ψηφοδέλτια «φιλολαϊκοί» και «μνημονιακοί». 


Θέμης Δαγκλής