Υψηλοί τόνοι επικράτησαν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζητήση για την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αποδέσμευση της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί διεξοδικά και να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα. Ο ΛΑΟΣ προανήγγειλε ότι πρόκειται να υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου κάθε βουλευτής να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη του.  Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατήγγειλε ότι πρόκειται για μία «τροπολογία - ντροπή» και υπογράμμισε ότι «Αυτή η τροπολογία θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον λαό. Δυστυχώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν μυαλό και εξακολουθούν να προκαλούν την κοινωνία. Την ίδια στιγμή που εξαθλιώνετε με την πολιτική σας τους πολίτες, χαρίζετε δάνεια 250 εκατομμυρίων ευρώ των κομμάτων από τις τράπεζες».

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι δίνονται, κάτω από τραπέζι, από 20 εκατομμύρια ευρώ στα κόμματα, την ίδια ώρα που το κράτος χρωστά 7,5 δισ. ευρώ στους ιδιώτες, δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ και την ώρα που οι «κρατικές» διοικήσεις των τραπεζών στερούν δυνατότητα δανειοδότησης στις επιχειρήσεις, δίνουν δάνεια στα κόμματα με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. 


Την ίδια ώρα πολλοί επέκριναν και τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη επισημαίνοντας ότι προχωρά χωρίς οι απαιτούμενοι όροι να έχουν εξασφαλιστεί. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ καθώς και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναγνώρισαν ότι οι προωθούμενες διατάξεις επιχειρούν να διορθώσουν ατέλειες του Καλλικράτη. Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι θεσμοθετούνται διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, και τόνισε ότι καταψηφίζει. 

Το ενδιαφέρον όμως των βουλευτών μονοπώλησαν και οι διατάξεις για τη μπλε κάρτα. Αρκετοί βουλευτές αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την είσοδο, διαμονή και απασχόληση στη χώρα μεταναστών, με υψηλή εξειδίκευση από τρίτες χώρες. Επισήμαναν, όμως, ταυτόχρονα, ότι η ανεργία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στην Ελλάδα, αναγκάζοντας πολλούς νέους με υψηλή μόρφωση να φύγουν στο εξωτερικό στην προσπάθεια αναζήτησης εργασίας.